leblebija slanutak slatki grah

Na našim prostorima je od davnina poznat kao slani grah. Uzgaja se i ljušti kao i obični grah. Mlade mohune slanutka se ne jedu jer sadrže veliku količinu oksalne i jabučne kiseline, nepovoljne za zdravlje čovjeka.

Slanutak je izuzetno zdrava namirnica bogata polinezasićenim mastima, vrlo bogata željezom, fosforom,magnezijem, bakrom, cinkom i proteinima. Smatra se da vrlo brzo obara nivo holesterola u krvi pa se preporučuje kod povećanih masnoća.

Sadrži duplo više željeza nego jednaka količina mesa. Važno je naglasiti da slanutak izbacuje sulfate iz organizma, štetna jedinjenja koja nalazimo u konzerviranoj i prerađenoj hrani.

U poslijednje vrijeme došlo je do buma namaza od slanutka zvanog humus. Isprobala, naravno. Toplo preporučujem.

Radi se o namazu koji se obično, u arapskom svijetu, servira uz vruću pogaču. Humus se pravi od slanutka i tahin smjese kao osnovnih sastojaka. Za izradu ovog izuzetno ukusnog namaza potrebno vam je slijedeće:

– 300 gr slanutka

– 2-3 čehna bijelog luka

– 1 dcl maslinovog ulja

– sok od jednog limuna

– so

– puna kašika tahin-paste

Slanutak potopite naveče u vodu i sutradan ga kuhajte oko sat vremena. Istresite ga u blender, dodajte 1 čehno bijeog luka i ostale namirnice, ako vam se učini da vam neće smetati vi pri kraju blendanja dodajte još bijelog luka i dobro izmiksajte.

Prilikom serviranja možete dodati peršun i crvenu papriku radi ukrasa a ujedno se i odlično slažu.

Ako ste skeptični po pitanju ukusa, krenite sa pola smjese. Ali mislim da ćete ponoviti recept.

Pogledajte puno više video recepata na mom YouTube kanalu kuhaj i peci. Prijavite se na kanal ( subscribe ), lajkujte i Facebook stranicu i dođite da se družimo.