Lan

Lan je jedna od najstarijih namirnica koje se koriste u ishrani. Obiluje omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom te lignanima.

Lignani su fitoestrogeni i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera – antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.

U ne tako davna vremena od lana se pravila i tkanina, vrlo čvrsta i dugotrajna pa se često prenosila s generacije na generaciju. Danas je lan u upotrebi kao sjeme ili ulje.

Sjemenke mogu biti tamnije ili svjetlije boje, u obliku su suze i jako sjajne. Mogu se mljeti pa dobijamo mljeveni lan. Preporučuje se kupovati sjemenke pa mljeti jer se stajanjem mljevenog lana gube njegova nutritivna vrijednost. Takođe se brzo užegne. Sjemenke koristimo za posipanje hljeba, u kombinaciji sa kefirom, dodajemo u salate. Mljeveni lan dodajemo u jogurt ili u supe, kolače, palačinke. Preporuka je koristiti mljeveni lan radi lakše razgradnje njegove opne.

Ulje lana se koristi za salate, u supe ili za njegu kože. Ne koristi se u termičkoj obradi jer gubi svoja svojstva.

Lan je vrlo zdrava namirnica jer ne sadrži gluten. Zbog obilja omega-3 masnih kiselina preporučuje se u ishrani osoba koje ne konzumiraju ribu. Takođe je odlična alternativa za sve one koji su alergični na jaja kao i za vegane. Kako? Tako što potopljene sjemenke lana daju želatinoznu tečnost koja u određenom omjeru mijenja jedno jaje pa ovaj trik možete iskoristiti i ako vam je za kolač zafalilo koje jaje u kući:

*Potopiti 1 supenu kašiku lanenog sjemena u  3 supene kašike vode i ostaviti da odstoji. Za kratko vrijeme pojavit će se želatinozna tvar koja mjenja 1 jaje. Tu tvar ubacite u smjesu za koju vam inače treba jaje.

Mnoge su prednosti ove namirnice ali ja ću se osvrtnuti samo na par njih. To su:

 • Štiti kardiovaskularni sistem
 • Odličan je za mršavljenje
 • Čisti probavni trakt
 • Pomaže u njezi kože i kose
 • Smanjuje holesterol
 • Smanjuje rizik od raka
 • Poboljšava probavu
 • Ublažava simptome menopauze
 • Reguliše nivo šećera u krvi

Dnevno je dovoljno unijeti 1-3 supene kašike sjemena lana mješajući ga sa supama, u smoothije, sa kefirom ili jogurtom. Ukoliko se odlučite na konzumaciju lana vodite računa da morate unositi više vode u organizam. Razlog je što laneno sjeme čisti organizam od toksina i na taj način povlači vodu za sobom.

Poseban osvrt za moje drage dame:

 • Za lijepu i njegovanu kosu i kožu svaki dan koristite 2 kašike mljevenog lana u smoothiju a ako koristite ulje lana onda vam je dovoljno 1-2 kašike ulja u supi ali nakon kuhanja. Na ovaj način ćete svoju kožu hidratizirati te umiriti akne, simptome rozacee kao i spriječiti ljuštenje kože.
 • Za dame u menopauzi je važno napomenuti da svakodnevna upotreba lanenih sjemenki upola smanjuje napade vrućine.

*Važno je napomenuti i to da se ne preporučuje u ishrani osoba sa Chronovom        bolesti i sindromom iritabilnog crijeva.