kruh iz šerpe

Kruh iz šerpe je idealan početak za sve koji tek uče. Ali i za mnogo iskusnije kuharice. Ukoliko se odlučite peći kruh iz šerpe, pročitajte savjete kako bi dobili najbolji kruh koji ste ikada ispekli.

Da bi kruh bio sočan i mekan bitna je mekoća tijesta. Neka tijesto bude mekše nego inače što radite. Najbolje je da ga umijesite drvenom kuhačom. Tijesto će biti prozračno i rupičasto.

Tijesto premijestite i prebacite u šerpu u koju ste stavili  papir za pečenje. Nije problem ni ako nemate papir. Namastite šerpu i zidove sa malo putera ili ulja.

Šerpu sa tijestom poklopite poklopcem i odmah stavljate u hladnu rernu.

Ovisno od rerne pečete na najjačoj temperaturi. Provjerite poslije 15 min. Kruh bi trebao da je nadošao i počeo blago ruditi. Ako jeste, uklonite poklopac i ostavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni.

Kruh će izgledati ljepše ukoliko ste tijesto prije prebacivanja u šerpu premijesili na brašnu. Osim izgleda i ukus će biti za nijansu ljepši. Dakako, sjemenke će uljepšati izgled ali i dati jednu zdraviju notu samom kruhu.

Ukoliko koristite mješavine brašna (heljda, raževo, pšenično integralno) dobit ćete uglavnom kruh sa nježnom, glatkom korom. Ali ako koristite samo bijelo brašno (glatko brašno, tip 500), kruh će ispucati i dobiti pravi rustikalni izgled. Kao da je sada izašao iz krušne peći.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.