krompir u službi ljepote savjeti

Krompir se pored pšenice, kukuruza i riže najviše koristi u ishrani. Bogat je vitaminom C, manganom, fosforom i pantotenskom kiselinom.
Pored svojih ljekovitih svojstava, dobre rezultate postiže i u kozmetici. Pa ćemo se sada fokusirati na njegva kozmetička svojstva.

 

KROMPIROM SMANJITE PODOČNJAKE

tako što ćete ga izrezati na plohe i ostaviti u frizider na 30 min. Hladne plohe staviti na oči i držati 10 min te postupak ponoviti u slučaju potrebe.

KROMPIROM SKINITE FLEKE S RUKU

nastale od drugog povrća koje ofarba kožu ruku. Krompir razrežite i unutrašnjom.stranom namažite fleke i ostavite 10 min te operite mlakom vodom.

KROMPIROM UBLAŽITE SIJEDE

tačnije korom od krompira koju ćete kuhati u vodi pola sata i vodu nanositi na kosu, najbolje četkicom za farbanje. Ne očekujte čudo te postupak ponovite više puta.

KROMPIROM PROTIV FLEKA PO LICU

poznatih kao sunčane pjege. Krompir izribajte, ocijedite sok i nanesite na lice, držati 10 min te isprati lice mlakom vodom. Krompir izbjeljuje fleke zbog visokog procenta C vitamina. Ovom maskom ćete povratiti i elastičnost koži lica.

KROMPIROM UBLAŽITE OPEKOTINE

od sunca tako što ćete ga naribati i ostabiti u frižider da se dobro ohladi te tako hladnim sokom mazati bolna mjesta.

KROMPIROM PROTIV BORA

narendati krompir i u njega dodati jednu kašiku nemasnog jogurta. Dobro izmješati i smjesu nanijeti na lice, držati pola sata i isprati mlakom vodom. Postupak ponavljajte u narednom periodu pred spavanje. Maska nije štetna i može se koristiti bez vremenskog ograničenja.