Korijander

Korijander je izuzetno ljekovita začinska biljka koja svoju primjenu nalazi i u kozmetičkoj industriji. Ima specifičan miris i ukus. Izgledom jako podsjeća na peršun pa ga često i zovu kineski peršun. Međutim listovi su grublji i deblji, okusom i mirisom vuku na spoj limuna, žalfije i peršuna dok sam peršun ima blagi ljutkasti ukus.

Što se tiče njegovih ljekovitih svojstava, ima ih mnogo pa ćemo samo ukratko o tome. Za šta je sve dobra ova zanimljiva biljka?

  • Ublažava menstrualne tegobe
  • Liječi usne čireve
  • Snižava nivo holesterola i šećera
  • Reguliše probavu i pokreće lijena crijeva
  • Ublažava simptome artritisa i reume
  • Čisti organizam od toksina i teških metala
  • Pomaže u liječenju anemije
  • Čuva zdravlje očiju
  • Pomaže kod kožnih oboljenja
  • Olakšava iskašljavanje kod nagomilanog sekreta

Evo i jedan recept, da se nađe ukoliko vam je kašalj dosadio:

Jednu malu čajnu kašičicu sa korijanderom pomešajte sa što sitnije isjeckanim crnim lukom. Zatim sve zajedno prelijte sa šoljom proključale vode. Pustite neka odstoji najmanje deset minuta, dobro ocijedite (kroz gazu), zasladite prirodnim-domaćim medom. Pijte čaj za iskašljavanje dva puta tokom dana. Najbolje je odmah kad ustanete i neposredno prije odlaska u krevet.

U kuhinji se koristi i list i sjeme. Sjeme je zastupljenije u evropskim kuhinjama dok list dominira u azijskoj i južnoameričkoj kuhinji. Sjeme i list imaju različite arome pa se ne preporučuje koristiti ih zajedno.

Sjeme izgleda kao sitna, izbrazdana kuglica i svojim blagim mirisom podsjeća na spoj žalfije i limuna. Međutim, list miriše na mix mirisa trešnje, cimeta, narandže, vanilije pa čak i ruže. Zbog obilja eteričnih ulja koja posjeduje, primjenjuje se u izradi parfema.

Korijander se koristi u pripremi mesa, kobasica, soseva, povrća, kolača, marinada i obavezno se stavlja u vodu u kojoj se kuha hobotnica. Nadaleko je poznata talijanska mortadela koja u sebi sadrži upravo sjemenke korijandera.

Svježe sjeme korijandera prije upotrebe treba kratko nasuho prepržiti kako bi izgubilo gorčinu a tek tada ga mljeti. Dodaje se u razna peciva, supe, jela sa povrćem a naročito u mahunarke. U evropskoj kuhinji se uglavnom koristi zrelo i osušeno sjeme.

Svjež list se dodaje u supe, salate, paste i jela od povrća.

UPOZORENJE: Korijandar ne bi smjeli uzimati osobe s komplikacijama žuči i žučnih kamenaca, osobe s akutnim čirom na želucu i dvanaestercu, osobe s bolestima jetre, slabog želuca.Kod osjetljivih osoba može doći do kontaktne alergije u dodiru s biljkom. U većim količinama korijandar može izazvati narkotični efekat.