kopriva ili žara blagodat iz prirode

Dolazi nam proljeće a sa njim se budi priroda i donosi nam ovu zdravu, besplatnu i vrlo ukusnu namirnicu Koprivu ili Žaru.

Iako je vrlo zdrava, nije baš pretjerano zastupljena u našoj kuhinji. Mnogi je izbjegavaju jer se “oprže” od nju. Ali rukavicama možete riješiti svoju borbu s njom.

Ako imate mogućnosti, naberite je na planini, negdje na brdu daleko od auta i drugih zagađivača. Berite mlade vrhove. Cijela žara od korijena pa do vrha je zdrava i ljekovita.

Žara je poznata po tome što pomaže u borbi protiv malokrvnosti. Njen korijen je odličan za rast kose. Cijelu stabljiku možemo iskoristiti ako kuhamo čaj. Tako da je vrlo zahvalna i jednostavna biljka za koristiti. Sadrži visoku koncentraciju vitamina C, B2, željeza, fosfora i magnezija. Ako želite da vam se željezo u organizmu što bolje apsorbuje, obavezno uz žaru koristite dodatni C vitamin.

U kuhinji se najčešće koristi u čorbicu ili u pite, bilo razljevak bilo razvijana pita sa sirom.

Kad govorimo o čorbici valja napomenuti da se žara prethodno blanšira kako bi uklonili mravlju i silicijsku kiselinu.. Da bi zadržali intezivnu zelenu boju, žaru isperimo što hladnijom vodom ili je stavite u posudu sa ledom.

Ako želite masniju i bogatiju čorbu, onda je obogatite vrhnjem za kuhanje. A ako želite što zdraviju varijantu dodajte samo par kapi maslinovog ulja. Vodu dodajete po želji, ovisno kako gustu čorbicu želite. Ako želite samo supu, onda je pomiješajte s drugim povrćem, dodajte peršuna s kojim se odlično slaže ili eventualno povrtni temeljac. Žaru možete kombinovati i sa špinatom ili blitvom takođe. Od nje možete napraviti fine umake za tjesteninu. Obarena se može dodati u rižu, palentu ili proso.

Kako sam navela, dodaje se u pite u kombinaciji sa sirom i izvrsno se slažu. Međutim, ko voli šparoge, može napraviti fantastične lazanje u kombinaciji sa žarom.

Nije žara baš tako jednolična. Takav dar iz prirode je šteta ne iskoristiti. Berite je dok je mlada, do početka maja. Prema starim predanjima, nije više tako ukusna nakon Đurđeva, jer počinje da se stvara sjeme. Ustvari, istina je da žara prije cvjetanja ima manje intezivan miris u hrani i čaju pa se lakše podnosi.