Kokosova palma i njen plod kokosov orah su od davnina poznati i priznati kako u kulinarstvu tako i u farmaciji te drvnoj industriji.

Zanimljivost vezana za kokosov orah je da može da pluta i do 4.500 km a da pri tome ne upije ni kap morske vode. Ukoliko se ponovo nađe na tlu isklijat će i za sedam godina dati prvi plod.

U medicinske svrhe se koristi još od pamtivijeka. Pomaže u liječenju simptoma gripe i prehlade, bronhitisa i astme. Pogodan je u borbi protiv gojaznosti, reguliše rad štitne žlijezde, čisti jetru i pomaže u razgradnji kamenčića u bubrezima.

Sadrži velike količine kalcijuma i magnezijuma te time pomaže razvoju zdravih zuba i kostiju, olakšava tegobe kod osteoporoze i doprinosi bržem zarastanju povrijeđenih tkiva.

Izuzetan je izvor energije pa ga sportisti rado konzumiraju. Nije nešto pretjerano bogat vitaminima ali i male nijanse su značajne za organizam.

Prilikom kupovine obratite pažnju da je kora tamno smeđe boje, bez prisustva napuknuća i plijesni. Protresite ga u ruci kako bi „osjetili“ prisustvo tekućine što znači da je plod zreo.

Na našim prostorima nije dostupan tokom cijele godine ali je tu u zimskom periodu, između oktobra i januara.

Ukoliko ste ga kupili i namjeravate ga iskoristiti, prvo ga ispraznite tako što ćete tri rupice na vrhu ploda načeti nožićem i u zdjelu istresti kokosovu vodu. Zatim ga umotajte u kuhinjsku krpu, stavite na tvrdu dasku za rezanje i razbijte čekićem kako bi se raspukao. Odvojite vanjski oklop i dalje ga ogulite oštrim nožem, najlakše nožem za guljenje.

Kokos se koristi u vidu kokosovog mlijeka, brašna, maslaca, vrhnja, ulja i čipsa. Maslac, ulje i mlijeko držite u frižideru a brašno i čips na tamnom i suhom mjestu.

Rijetke su alergije na kokos pa se preporučuje koristiti ga kod intolerancije na laktozu i osobama koje izbjegavaju mliječne proizvode.

Kokosova voda je izuzetno osvježavajuće i zdravo piće, poznato među sportašima. Maslac se sve češće primjenjuje kako u kulinarstvu tako i u njezi kože. Brašno koristimo uglavnom u kolače mada se od njega takođe može napraviti mlijeko u kućnoj varijanti. Ulje je neprikosnoveno u njezi kose.

Svježe kokosovo meso možete koristiti u kombinaciji sa piletinom, raznim salatama, tofu-sirom ili morskim plodovima. Pored prijatnog ukusa, mami nas i svojim očaravajućim mirisom.