Klinčić

Kako god da započnem tekst imam dojam da nisam dovoljno dobro krenula. Toliko je značajan i važan ovaj začin da svaki segment zahtjeva punu pažnju i gura se da bude prvi naglašen.

Krenut ću sa njegovim ljekovitim svojstvima. Sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Smatra se najljekovitijim začinom na svijetu, njegova borba protiv parazita je neprikosnovena. Posjeduje antimikrobna, antivirusna i antiseptička svojstva, podiže energiju, koristi se u kozmetici za izradu ulja i kao dodatak parfemima i kremama.

Ulje je izuzetno važan pripravak koji će vam olakšati glavobolju, ulje pomiješajte sa malo soli i utrljate na čelo. Tinkture su takođe odličan borac protiv zubobolje, čak se u stomatologiji nekih zemalja koristi kao antiseptik prije određenih operativnih zahvata.

Ukoliko imate klinčić a nemate tinkturu, slobodno ga stavite u usnu šupljinu blizu bolog zuba i pratite kako bol jenjava. Ulje se koristi kod bolova u uhu takođe, pomiješan sa uljem susama.

Klinčić je jedan od najjačih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka, ima jače djelovanje od aspirina. Takođe posjeduje i antihistaminska svojstva, jak je antioksidans, ubija sve mikroskopski vidjive protozoe i jajašca parazita koji se drugim načinom ne mogu ukloniti iz tijela, učinkovit je u borbi protiv Candide ali i bakterija spreptokoka, stafilokoka i pneumokoka.

Svakodnevnom manjom dozom ojačajte svoj imunitet i probavu, osvježite dah pred randevu.

Čaj protiv gripe i upale grla:

2 dcl tople vode

1 čajna kašičica svježeg naribanog hrena

1 čajna kašičica mljevenih klinčića

1 čajna kašičica meda

U čaši tople vode pomiješajte sastojke i lagano pijte. Povremeno promiješajte, da se hren ne slegne. 

A sada nešto malo i iz kuhinje.

Prilikom kupovine savjet je da se kupuju cijeli klinčići. Mljeveni i usitnjeni klinčić brzo gubi na aromi ali i na ljekovitim svojstvima. Klinčiće držite u staklenoj posudi na tamnom do 1 godine a usitnjeni potrošite unutar 6 mjeseci.

Provjerite da li je klinčić pun i bogat uljima tako što ćete ga staviti u čašu vode. Ako je svjež plutat će okomito. Ako pluta vodoravno ili potone, taj klinčić nije za upotrebu, suh je i beskoristan.

Izuzetno je jak začin pa doziranje neka bude sa mlinčićem, postepeno. Cijele klinčiće koristite u pripremi zapečenog graha ili graška, u kompotima. Klinčić se fantastično slaže sa jabukama i kruškama a nezaobilazan je začin u pripremi kuhanog vina. Često se koristi u pripremi suhih kolača, pudinga ili kesića u kombinaciji sa cimetom ili čak đumbirom.

Fantastičan spoj klinčića i šafrana krase zerde, tradicionalnu tursku poslasticu. Lako se priprema i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Njegova topla ali opora aroma daje punoću ukusima pa se korsiti u pripremi marinada za ribu i meso. Takođe se može naći u mješavini začina za kiseljenje.

Treba napomenuti da trudnice i dojilje ne bi trebale koristiti klinčiće, iako djeluju pozitivno protiv mučnine u trudnoći. Takođe se ne koriste najmanje dvije sedmice prije planiranih oparacija, upravo jer djeluju na krv razrijeđujući je.