kivi
Kivi

Kivi je voće iz porodice penjačica. Iako se u Kini, svojoj domovini, uzgaja preko 1000 godina, u Evropu je stigao tek početkom prošlog stoljeća. Plijeni svojim neobičnim izgledom a ukus je prosto neodoljiv. Kiselkasto-sladak a ujedno blago opor.

Osjetljive osobe će primjetiti blago peckanje na usnama. To je znak blage rekcije na kivi pa se strogo preporučuje voditi računa o dnevnom unosu u organizam. Preporučuje se maksimalno 2-3 komada dnevno kako bi se spriječila jača alergijska reakcija. Osobe koje znaju da su alergične na kivi, isti treba da izbjegavaju jer je ovo jak alergen.

Idemo sada o njegovim ljepšim osobinama. Izuzetno zdrava voćka je u pitanju. Sadrži najviše vitamina C od svih voćki. Takođe je bogat magnezijem, fosforom, željezom. Bogat je kalijem te se posebno preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom i svima koji su skloni edemima.

Kivi sadrži više vlakana nego jabuka ili mekinje. Sadrži poseban enzim aktinidin koji razgrađuje bjelančevine i pospješuje probavu. Zbog toga se preporučuje konzumirati nakon obroka bogatim bjelančevinama a naročito osobama koje imaju slabu probavu ili pate od zatvora.

Pogledajmo za šta nam još može poslužiti:

  • Jača kosti i zglobove, štiti od osteoporoze te olakšava reumatske bolove.
  • Umiruje i jača živce te djeluje kao blagi sedativ.
  • Jača srce i pospješuje rad srca.
  • Prošišćava te pospješuje stvaranje krvi, smanjuje nivo šećera u krvi, smanjuje trigliceride i holesterol te smanjuje krvni pritisak.
  • Pospješuje rad gušterače i izlučivanje inzulina.
  • Pomaže kod stanja prehlade, gripe, hunjavice.
  • Spriječeva krvarenje desni, štiti od paradentoze i osvježava dah.

Prilikom kupovine kivija treba obratiti pažnju na par stvari. Plod ne smije biti pretvrd jer je takav plod nedovoljno zreo te opor, kiseo i nedovoljno sladak i primamljiv. Takođe ne treba kupovati ni premekan plod jer je prezreo i gnjecav. Dakle plod treba da bude blago mekan, zategnute kore i bez oštećenja. Voće se može u frižideru očuvati nekoliko dana.

Kivi možemo koristiti i za pripremu fenomenalnih poslastica. Uglavnom se koristi za torte poput čuvenog ledenog vjetra, potom voćnog jogurta, potom kao prilog pikantnim jelima od bijelog mesa. Fenomenalan je u kombinaciji sa rižom i tjesteninom kao salata. Možete ga konzumirati uz mladi sir ili sirni namaz i imati jako bogat doručak.

Kako smo već ranije vidjeli, enzim aktinidin razgrađuje bjelančevine. Stoga kriške kivija možete poredati po komadu mesa koji ste naumili spremiti za ručak. Već nakon 10 minuta meso će biti dosta mekše i kuhanje može početi.

S druge strena ne preporučuje se kombinovati želatinu i kivi zajedno jer kivi sprječava stvrdnjavanje želatine.

Da sumiramo:

Dva kivija dnevno će učiniti čudo vašem organizmu. I još jedna preporuka mladim damama. Budite istrajne i svaki dan po bar 1 kivi iskoristite u borbi protiv dosadnih akni.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.