kim čurekot ćurekot veoma mirisni i zdravi začin

Kim je izuzetno ljekovit začin čije je ulje nadaleko poznato, olakšava tegobe kod mnogih bolesti. Kažu da liječi sve sem smrti.

Spisak je prevelik za nabrajanje ali evo samo nekoliko interesnatnih: multipla skleroza, povišeni holesterol, hemoroidi, visok pritisak, glavobolje, nesanica, depresija, upala sinusa i tako dalje.

Da spomenem i korist ulja na koži: mazanjem kože hrani suhu kožu , umanjuje bore, regeneriše oštećene stanice kože. Vrlo je povoljan za nokte koje čini sjajnijim i jačim te za kosu jer sprečava ispadanje kose i djeluje protiv peruti.

Koristi se i čaj za ublažavanje tegoba zbog nadutosti, kod problema sa stomačićima male djece takođe. Naročito se preporučuje ženama jer reguliše ciklus, olakšava porođajne bolove i sam porođaj te pospješuje izlučivanje mlijeka za vrijeme dojenja.

Zbog svog svojstva da ublaži nadustost , u kulinarstvu se koristi  pri spremanju teških jela kao i jela koja izazivaju gasove. Pa tako se preporučuje kod spremanja divljači, kuhanog kupusa, mahunarki.

Naročito je interesantan za dizana tijesta, raževi hljeb i somune kojima daje poseban ukus.

Odlično se slaže sa salatama, krompirom i mahunarkama. U kupus dodajte malo kima da ublaži miris  prilikom kuhanja a samim tim i olakša probavu istog. Odlično se slaže sa jabukama takođe pa ga dodajte malo i u pitu od jabuka.

 

Čaj od kima za ublažavanje nadustosti:

 – prokuhati 2.5 dcl vode i u nju dodati čajku kašiku kima

– poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta

– procijediti i piti.

VRLO VAŽNO za napomenuti jeste djelovanje ulja crnog kima kod alergija. Svjedoci smo sve češćih pojava alergija ne samo kod djece i to sve mlađih uzrasta nego i kod odraslih koji nikada nisu imali ispoljene alergijske reakcije. Njegova dugoročna upotreba znatno smanjuje simptome alergija. Preporučuje se 40 kapi 3x dnevno popiti nakon obroka. Pomaže kod bronhijalne astme, neurodermatitisa i alergijskog rinitisa.

Kako god, ako imate neki od gore navedenih problema probajte kim, sigurna sam da se nećete pokajati.