Kelj, za 30 sekundi do zdravog obroka

Kelj spada u porodicu kupusarki kao i kupus, brokula i karfiol. Postoji više vrsta i svaka ima svoje ljekovito ali i kulinarsko svojstvo.

Kod nas je najpoznatiji glavati kelj koji svojim izgledom podsjeća na glavicu kupusa s tim da su mu listovi grubi i tamniji. Od drugih vrsta nama poznate su kelj pupčar, lisnati ili kovrdžavi kelj i raštika. Koju god vrstu da izaberete nećete pogriješiti. Svaka od njih je izuzetno zdrava i bogata nutrijentima. I svaka donosi drugačiji način kuhanja i neko novo jelo.

Kelj je odličan izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija, kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra.

Međutim, lisnati kelj je i do nekoliko puta bogatiji nutrijentima i lakše se podnosi za razliku od običnog glavatog kelja. Slabije se koristi iz razloga što je dosta žilav te mnogima njegov list nije omiljena prehrana. Najviše se koristi u zdravim svježim napitcima ili kao čips.

Pupčar spada među top 20 najbogatijih namirnica po udjelu vitamina, minerala i fitonutrijenata u odnosu na broj kalorija. Prepoznatljiv je po svojim sitnim glavicama. Pripremanje na pari umnogome olakšava borbu sa visokim vrijednostima holesterola.

Raštika je najbogatija A vitaminom i kalcijem. Preporučuje se kod visokotlakaša i u ishrani trudnica. Najbolji ukus dostiže zimi pa je omiljena zimska namirnica koja se može iskoristiti na više načina. Jedan od najpoznatijih je Japrak, recept za isti imate u rubrici Moji video recepti na www.kuhajipeci.com pa pogledajte.

Mnogi izbjegavaju pripremati kelj jer im se ili prekuha ili ostane tvrd i žilav. Stoga pročitajte kako ga spremiti kao pravi profesionalci.

Kelj narežite na duže trakice. Stavite vodu u veći lonac da kuha, malo je posolite. Kada je voda provrila, kelj stavite u vodu da se potopi i brojite do 30. Tada ga odmah vadite iz vode ili istresite u cjediljku i stavite pod mlaz hladne vode ili u zdjelu punu leda.

Na taj način ćete momentalno zaustaviti dalji proces dokuhavanja unutar lista. Dalje pripremajte po želji a najčešće se dodaje maslac i malo naribane korice limuna ili narandže. Lagano izmješati i kelj je spreman.

Takođe ovako skuhan je odličan za pripremu omleta. Na rastopljeniom puteru propržiti 1 čehno bijelog luka, dodati kelj i umućena jaja, začiniti začinskim biljem po želji i dodati omiljeni mekani sir.

UPOZORENJE:  Sirovi kelj se ne preporučuje osobama koje boluju od bolesti štitnjače, bubrega ili žučnih kamenaca.