kebab

Kebab  je tradicionalno tursko jelo koje se priprema u preko 100 vrsta. Radi se od pilećeg, telećeg ili janjećeg mesa. Najbolji je doner od mješanog janjećeg i telećeg mesa.

Kvalitet i ukus zavisi od kvalitete mesa. Stoga obratite pažnju da za ovo gurmansko jelo pripremite samo vrhunsko meso.

Princip pripreme kebaba je upotreba specijalnih pljosnatih, metalnih štapića. Naravno u nedostatku istih, poslužite se sa 3-4 štapića koje koristite za izradu ražnjića. U nedostatku roštilja peče se IZNAD zagrijane tave , nikako direktno u tavi.

Takođe jedna od priprema koju ćete kod nas često vidjeti je pečenje mesa na vertikalnom roštilju koji se okreće. Za služenje se koriste spoljni slojevi mesa koji se prvi ispeku i sastružu u komadiće, a zatim posluže u lepini, hljebu, tortilji ili tankom komadu tijesta.

 

kebab

Ovakva priprema mesa je zamijenila pripremu mesa na roštilju jer se vertikalnim pečenjem i strujanjem vrelog zraka okolo roštilja meso brže i lakše ispeče, dobije finu boju a zadrži i sočnost. Struže se ili dobro naoštrenim nožem ili malom električnom pilom. Ovisi od sposobnosti majstora.

Najpoznatije vrste kebaba:

  1. Šiš kebab (komadići mesa naredani na ražnjiću sa povrćem između)
  2. Doner  (u ovu vrstu spada i grčka verzija Giros, sa različitim vrstama mesa serviran u „piti“)
  3. Adana (mljeveno meso kao izdužena pljeskavica, pečeno na širokom metalnom ražnjiću)
  4. Testi  (kebab u glinenoj „tegli – visokoj posudi“, kuhan sa povrćem i mesom)
  5. Kebab na pari (kuhan u zemljanom sudu poput grčke musake sa bijelim lukom, crnim lukom, majčinom dušicom itd.)

U našoj kuhinji je šiš-kebab poznat i kao šiš-ćevap i obično se priprema za praznike i goste.

Doner je sve prisutniji i dobro je prihvaćen jer svojom količinom i kvalitetom opravdava cijenu što je vrlo bitno ukoliko se često hranite vani. Da su kvalitet, kvantitet i cijena u dobrom omjeru.

Kebab je pravi street food. Jeftina, praktična, dostupna na svakom koraku, upravo takva vrsta hrane najčešće krije lokalne, tradicionalne, domaće arome. Obavezno isprobajte ukoliko već niste.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.