karfiol
Karfiol

Karfiol je niskokalorična namirnica iz porodice kupusnjača. Ima visoku nutritivnu vrijednost jer obiluje vitaminima i mineralima, antioksidansima, bjelančevinama, ugljikohidratima te vlaknima. Ne sadrži masti ni natrijum.

Niskokalorična je jer u 100 gr sadrži svega 25 kalorija pa je pogodna za ishranu onih koji žele smršati zdravo te čak 80% dnevne potrebe za vitaminom C. Dakle ukoliko želite ojačati imunološki sistem, navalite na karfiol.

Ova kupusnjača je izuzetno zdrava namirnica koja je neophodna našem organizmu, potpomaže rad i funkcionisanje te svakodnevne borbe za što zdravijim životom. Izuzetno je važan za trudnice jer sadrži folnu kiselinu neophodnu za pravilan razvoj fetusa.

Danas ćemo se fokusirati na kuhinju.

Dakle, prije svega obratiti pažnju na izgled glavice prilikom kupovine. Glavica pogodna za kupovinu mora biti čista i bijela, svježih debelih listova, čvrsto priljubljenih uz glavicu. Ukoliko imate takve dvije ispred sebe, uporedite njihovu težinu i izaberite onu koja je teža.

Glavica koja ima po sebi sitne ili krupnije smeđe fleke nije više svježa, uvehla je i izgubila poprilično svojih zdravih sastojaka.

Karfiol možete držati u frižideru umotan u papir ili papirnu vreću oko pet dana. Pere se neposredno prije upotrebe.

Prednost karfiola je što je pogodan za sve obroke u danu, kao glavno jelo ili kao predjelo. Nudi puno mogućnosti za pripremu pa tako imamo krem supe, nabujak, variva, pohovani karfiol, karfiol u salatama, rižoto, tjestenina u umaku od karfiola, pire itd.

Takođe je sastavni dio zimnice pa tako imamo turšiju u kojoj karfiol dobija jednu potpuno novu sliku, oduševit ćete se kada probate.

Što se tiče pripreme za pohovanje ili gratiniranje, prvo ga treba termički obraditi kako bi omekšao i lakše se zapekao odnosno pohovao.

Relativno se brzo skuha pa ga u variva treba ubacivati na pola kuhanja kako se ne bi prekuhao.

Termička obrada treba da traje maksimalno 15 minuta na pari, u posebnim posudama. Naravno, možete ga obariti sa malo vode i limunovog soka kako ne bi izgubio svoju boju. Naime, zbog prisustva željeza u posudama može dobiti smeđkastu boju koju ćemo izbjeći ako u vodu nakapamo limun.

Dinstanje traje oko 8 minuta na malo putera i vode.

Minutaža je ključna kod obrade karfiola kao i svih kupusnjača. Zašto?

Zato što se prilikom kuhanja oslobađaju sumporna jedinjenja neprijatnog mirisa i što je termička obrada duža to su mirisi neugodniji. Skraćivanjem vremena obrade oslobađa se manje tih jedinjenja a i povrće zadržava svoju svježinu i bogatstvo.

Karfiol ima i jednu manu. Sadrži gojtrogene pa izaziva oticanje štitne žlijezde. Ukoliko se odlučite konzumirati ga, posavjerujte se sa ljekarom a i termička obrada namirnice potpomaže razlaganje ove materije.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.