Kardamom

U vremena kada nam obaveze i ubrzani način života često dovede do poremećaja u metabolizmu, okrenimo se malo ljekovitim začinima i bilju. Priroda nam pruža sve na dlanu a naše je samo da prihvatimo. Ili pak okrenemo glavu hemiji. Sve je do nas.

U današnjem članku ćemo da vidimo koje su to blagodati kardamoma (kardamon), nezaobilaznog začina u Indiji i Južnoj Aziji.

Kardamom spada u tri najskuplja začina na svijetu. Prvi je šafran, zatim vanilija i potom kardamom. Međutim, sve je dostupniji i prosječnom novčaniku pa je šteta ne iskoristiti ga u svojoj kuhinji.

Po ayurverdskoj medicini on je jedan od pet začina za regulisanje metabolizma. Pa tako imamo fantastičnu petorku koju pored kardamoma čine još i đumbir, komorač, korijander i kumin. Po svojim ljekovitim dobrobitima najsličniji je korijanderu.

Dakle, prije nego krenemo sa kulinarskim svojstvima da spomenemo i ljekovita:

  • Preporučuje se za loš zadah, naročito ako se žvaće kako to rade Indijci. Njegova opna je čvrsta pa će ujedno poslužiti i za čišćenje zuba.
  • Reguliše krvni pritisak, tj obara povišen pritisak sa samo 3 gr dnevno.
  • Preporučuje se u ishrani dijabetičara upravo jer obiluje manganom koji je kod dijabetičara u opadanju. Osim mangana, kardamom sadrži i niacin, riboflavin, vitamine A i C, kalij, kalcij, natrij, bakar, željezo, magnezij, cink, fosfor.
  • Poboljšava probavu, smanjuje nadustost, ublažava mučnine i povraćanje.
  • Smanjuje rizik od karijesa.
  • Kardamom širi bronhije i time olakšava probleme kratkog dana i pomaže astmatičarima.
  • Takođe služi za detoksikaciju organizma.
  • Ublažava depresiju.
  • Pomaže kod bolesti urinarnog trakta.

A sada i malo o njegovoj ulozi u kulinarstvu:

Kardamom se može naći kao plod, sjemenka ili prah. Jači ljekoviti ali i aromatski efekat imaju sjemenke. Pa tako se preporučuje kupovati sjemenke u opni (komuška) te po potrebi usitniti u avanu. Ukoliko kupujete prah, uzimajte manje količine i držite ga u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu.

Kardamom je blago kiselkast i odlično se slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Punoću ukusu daje kombinacija sa đumbirom i nezaobilazan je sastojak curriya. Koristi se u izradi sladoleda od pistacija i badema.

U kombinaciji sa soli ili suhim začinom, biberom i limunom imamo fantastičnu marinadu za piletinu. Takođe se dodaje i u marinadu za janjetinu u kombinaciji sa bijelim lukom, soli, biberom i kimom.

Fantastično se slaže sa rižom i kus-kusom. Dodaje se u sitne kolačiće i medenjake. Preporučuje se dodati ga i u kafu, ne samo da poboljša okus nego i smanji štetno djelovanje nekih komponenti kafe. U Skandinaviji je nezaobilazan sastojak toplih napitaka i čajeva te žestokog pića. Takođe se koristi u konzerviranju povrća i izradi domaćih kobasica.

U pripremi slanih jela je bitno naglasiti da se tvrda opna ne jede. Koriste se sjemenke koje je prethodno poželjno prepržiti na tavi. Takođe treba obratiti pažnu na sjemenke prilikom kupovine. Ljepljive sjemenke su znak dobre kvalitete.