Kako skuhati jaja?

Prije svega treba naglasiti da je vrlo bitan izbor veličine jajeta. Dakle, birajte sitnija jaja kako bi se brže skuhala. Veća jaja traže duže vrijeme kuhanja. Prema tome dužina kuhanja ovisi o veličini jaja.

Vrlo važno za naglasiti je i starost jaja. Starija jaja se lakše kuhaju i gule pa birajte jaja starosti oko 9 dana. Svježa jaja se teško gule.

Jaja pregledajte kako bi izbjegli eventualna oštećenja na ljuski i time upropastili cijelo jaje. Svako napuknuće i oštećenje može izazvati “eksploziju” unutar jajeta i ono će se izliti u vodu.

Pregledano jaje stavljate u hladnu vodu. Po mogućnosti da je jaje sobne temperature a ukoliko nemate vremena čekati da se malo ugrije onda ga stavite pod mlaz vode oko 30 sekundi i ono je spremno za kuhanje.

Vodu posolite sa prstohvatom soli kako bi izbjegli eventualno pucanje ljuske jaja. Tada stavite da šporet da provri. Kada je voda provrila, za tvrdo kuhano jaje će biti potrebno 10-12 minuta da kuha na srednjoj temperaturi.

Nakon kuhanja vodu prospite a jaja prebacite u hladnu vodu, po mogućnosti sa kockicama leda kako bi izbjegli stvaranje zelenog omota oko žumanca. Vodu promijenite poslije par minuta kako bi jaja u hladnoj vodi otpustila opnu sa sebe i na taj način se lakše ogulila.

Ukoliko volite mekše žumance, čim voda provre sklonite šerpicu sa jajima i poklopite je. Neka stoji tako u ključaloj vodi narednih desetak minuta.

Ukoliko volite tekuće žumance tada jaja kuhati svega 4 minute.

Kuhana jaja su vrlo zahvalna u kuhinji. Mogu se iskoristiti za puno različitih jela kao što su punjena jaja, salata sa tjesteninom, mesna rolada itd.