kako pravilno skuhati tjesteninu tjestenina

Čak i najbolji umak će izgubiti draž ako je tjestenina nepravilno pripremljena. Stoga obratio pažnju na nekoliko savjeta:

– Izabrati tjesteninu koja vam najbolje odgovara. Nije svaka ista, ne kuhaju se jednako, sve to zavisi od vrste proizvođača.

– Za kuhanje tjestenine treba, vjerovali ili ne, 7 litara vode za pola kilograma tjestenine. Tako je spremaju talijani. Mi ćemo se ipak zadržati na šerpi od neka tri litra. Sasvim dovoljno.

– Voda mora dobro ključati kad tjesteninu dodajemo, promiješati i pojačati vatru da voda čim prije ponovo proključa.

– Tjesteninu kuhamo bez poklopca.

– Vodu nije potrebno uljiti, naprotiv. Nemasna tjestenina će bolje vezati umak za svoj zid.

– Kuhajte je onoliko koliko je naznačeno na pakovanju. Obično se podrazumijeva da tjestenina treba da bude al dente (osjetiti pod zubima), dakle nemojte je prekuhati.

– Nije potrebno ispirati tjesteninu nakon kuhanja jer voda u kojoj se kuhala sadrži skrob i time doprinosi boljem okusu.

– Ako vam je tjestenina nedovoljno slana, umjesto soli ukapajte par kapi limuna.

“Tjestenina al burro”

 Ovaj vam recept omogućuje da uz malo parmezana i maslaca vrlo brzo možete napraviti pravu poslasticu s tjesteninom.

 

Sastojci:

-450 g tjestenine penne rigate

-pola šoljice svježe naribanog parmezana (pola kesice)

-2 kašike maslaca

-malo soli

 Priprema:

Zasolite kipuću vodu u loncu te skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Potom je ocijedite i dio vode sačuvajte sa strane u šoljici. Ocijeđenu je prebacite u duboku zdjelu i dodajte malo vode od kuhanja. Zatim umiješajte parmezan i maslac. Ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi vruća tjestenina otopila sve sastojke.

 Često se desi da smo skuhali previše tjestenine. Iskoristićemo je tako što ćemo je zapeći u rerni sa sirom, jajima, vrhnjem, šunkom i rendanim žutim sirom.