Kako skuhati krompir?

Potreban vam je krompir za salatu a ne znate kako ga skuhati da bude kompaktan i ukusan?! Obratite pažnju na slijedeće.

Dakle prije svega krompiri trebaju biti otprilike iste veličine, očišćeni i oprani. Ukoliko su krupni izrežite ih na približno iste komade kako bi se ravnomjerno kuhali.

Oprane krompire stavljate u hladnu vodu, obavezno posolite i tek tada stavite da se kuhaju. Kada voda provri dodajte 1-2 kašike sirćeta ili octa, ovisno od količine krompira. Na otprilike pola kilograma je dovoljna jedna kašika. Sirće ili ocat neće dozvoliti krompiru da se raskuha i pretvori u kašu.

Nikada ne stavljajte krompir u ključalu vodu jer će se skuhati samo omotač dok će sredina ostati neskuhana. Kuhanjem u hladnoj vodi omogućavate da se ravnomjerno zagrijava od vana prema unutra. Soljenjem prije kuhanja omogućavate krompiru da bude podjednako ukusan i okolo i unutar same mase.

Krompiru je dovoljno oko 15 minuta da bude kuhan. Mladi krompir bude brže skuhan dok starom treba još oko desetak minuta. Dužina kuhanja ovisi od sorte krompira pa prilikom kuhanja je bolje provjeriti da li je gotov. Provjeravate sa nožem ili viljuškom, probodete krompir pa ukoliko nož ili viljuška lagano ulazi znači da je krompir već kuhan. Ako osjetite otpor znači da mu je potrebno još vremena.

Skuhan krompir ocijedite i dalje pripremate za salatu. Ukoliko ćete dodavati majonezu ili vrhnje krompir treba biti potpuno ohlađen kako se ne bi rastopili i izgubili svoja vezivna svojstva. Međutim, ukoliko ćete začiniti ostom uradite to dok je krompir topao kako bi upio aromu.

Ukoliko kuhate krompir sa ljuskom, tada vam ocat neće biti potreban, kuhanje diktira debljina kore pa provjerite s vremena na vrijeme da li je gotov. Kako oguliti skuhan krompir? Jednostavno. Prije kuhanja oko njega napravite zarez nožem, kao prsten, tanko. Kada je kuhan dobit ćete dvije kape koje samo svučete s krompira.

Za pire-krompir ne koristite ocat niti sirće.