Kako čuvati začine i druge kuhinjske

Pazite gdje držite začine jer gube svoja svojstva na neadekvatnim mjestima

Da podijelimo i još nekoliko kulinarskih trikova koji mogu dobro da vam dođu.

Crveni luk je dobro držati u frižideru jer ga je lakše isjeckati i manje će vam suziti oči.

Ako želite kremastiju kajganu jajima treba dodati vrlo malo pavlake za kuhanje.

Zamrzavate ljetno bobičasto voće? Uradite to na slijedeći način: rasporedite ga po plehu za pečenje i tako stavite u led. Nakon što se zamrzne premjestite ga u vrećice za zamrzivač. Umjesto smrznutih grudvi imati ćete odvojene plodove.

Preko dizanog tijesta stavite mokru krpu, pa se ono neće skoriti i tako upropastiti pečenje hljeba ili drugih pekarskih proizvoda.

Ulje za prženje dodajte na predhodno zagrijanu tavu i tako spriječite lijepljenje namirnica za dno.

Želite izvući svu vlagu iz neke namirnice. Uradite to jednostavno tako da je stavite u pećnicu na najnižu moguću temperaturu, a vrata pećnice ostavite malo odškrinuta.

Pojeli ste pola jabuke, a drugi dio ostavili. Popršćite je limunovim sokom i spriječite njeno tamnjenje.

Odmrzavate meso a nemate vremena da čekate dugo? Jednostavno ga malo namažite sa sirćetom. Sirće će vam pomoći i u omekšavanju mesa prije termičke obrade.

Otvorite mlijeko ali ga ne trošite dovoljo brzo, prije nego se pokvari. Jedna od caka je ta da u mlijeko stavite prstohvat soli i to kada ga prvi put otvorite.

Glazuru na tortama i kolačima lakše ćete ravnomjerno rasporediti, ako nož pokvasite u toploj vodi.

Domaći sladoled kada pravite a želite da vam se brzo zaledi. Jednostavno ga istresite u aluminijsku posudu i to će trajati dosta kraće nego u drugim običnim posudama.

Kada začinjavate salatu i da biste to ravnomjernije uradili onda sve sastojke kojim ćete začinjavati predhodno dobro promješajte u staklenoj posudi pa zatim prelijte preko povrća pripremljenoga za salatu.