Kako čuvati namirnice da vam se ne pokvare

Kako čuvati namirnice da vam se ne pokvare i da vam traju što duže

Borovnice, banane i salata zadržat će svježinu svega nekoliko dana, zato ne kupujte zalihe. Slobodno kupite veću količinu namirnica koje će trajati i po nekoliko sedmica. Provjerite koje su to namirnice i kako ih pravilno čuvati.

Kupus

Osim što je jako zdrav, kupus može trajati i do dvije, tri sedmice.  Za to je zaslužna niska razina etilena, koji uzrokuje zrenje. Kako bi bio dugo svjež, čuvajte ga u frižideru u ladici za povrće u plastičnoj vrećici. Još jedan savjet: povrće perite i režite tek prije same pripreme jela.

Crveni luk

Ovo povrće stavlja se u gotovo sva jela, a može trajati i više od četiri sedmice. Luk sporije od ostalih namirnica gubi vodu, a to održava svježinu. Čuvajte ga u mrežastoj vrećici na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice.

Krompir

Poput luka, i krompir dugo zadržava vodu. Samo ga držite na suhom i hladnom mjestu. Prije upotrebe obavezno odrežite sve klice i tamne dijelove. Slatki krompir druga je priča. Neće trajati tako dugo jer sadrži šećer koji ubrzava oksidaciju. I pazite! Krompir i luk nemojte držati blizu jer će brže istrunuti.

Mrkva

Može izdržati dvije do tri sedmice u hladnjaku u ladici za povrće. Dobro je i odrezati zelene vrhove jer će oni pokupiti hranjive tvari i vlagu iz mrkve, što ubrzava kvarenje.

Cvekla

Zbog debele kore, cvekla u frižideru može stajati do dvije sedmice. Osim toga, manje je osjetljiva na etilen, što znači da je možete držati pored drugog povrća bez straha da će se pokvariti. Još jedan savjet: odrežite zelene listove kako biste usporili gubitak vode i potom je spremite u plastičnu vrećicu. Operite je tek prije korištenja.

Bijeli luk

Može trajati dvije do tri sedmice na hladnom i suhom mjestu. Za razliku od nekih vrsta povrća, bijeli luk je najbolje držati u ostavi u mrežastoj vrećici jer mu je potreban zrak kako bi ostao svjež. Jednom kad načnete glavicu, bijeli luk stavite u hermetičku posudu u hladnjak i iskoristite ga u roku od sedam dana.

Paprike

Iako ih većina traje dosta dugo, izaberite zelene jer mogu trajati dvije do tri sedmice, pa čak i duže, zbog niskog sadržaja šećera. Kad birate paprike, izaberite one teže i izbjegavajte one koje izgledaju smežurano. Držite ih u hladnjaku u ladici za povrće i plastičnoj vrećici.