Jeste li znali da i ove namirnice možete da zamrznete

Jeste li znali da i ove namirnice možete da zamrznete i ponovo koristite, skoro kao da su svježe

 

Namirnice koje možete smrzavati, a možda niste znali. Kuhinjski trikovi koji pomažu u pripremi hrane.

Ovaj spisak će vam možda skratiti vrijeme kuhanja. Namirnice koje su zaleđene možete brzinski osposobiti da budu ponovo u upotrebi. Naravno, ovo je samo jedan mali dio namirnica koje svakodnevno konzumiramo a mogu da se zamrznu.

 

Orašasti plodovi

Zamrzivač će im pomoći da duže traju jer će hladnoća sprečiti da ulja u njima užegnu. To je dobra vijest za sve koji kupuju velike količine orašastih plodova. Odvojite dijelove koje ćete odmah pojesti, a ostatak zamrznite.

 

Kuhana riža

Ako vam je ostalo puno riže od ručka, stavite ga u plastičnu posudu s poklopcem koja je otporna na hladnoću i zamrznite. Kada ponovo poželite da ga jedete, jednostavno je zagrijte u mikrotalasnoj rerni.

 

Rendani sir

Kako vam se sir ne bi pokvario u frižideru zbog predugog stajanja, narendajte ga, stavite u kese za zamrzavanje i zamrznite. Kada vam zatreba samo ga ubacite u jelo bez odmrzavanja.

 

Zrele banane

Ljubitelji kolača od banana sigurno znaju ovu tajnu. Zrele banane koje su po kori već dobile tamne mrlje zapravo su jako slatke i ukusne. Ako i ne želite da ih jedete, možete ih smrznuti i prvom prilikom ubaciti u neki biskvit. Sjajne su i kao dodatak šejkovima jer će ih učiniti kremastijima, a s obzirom da su banane već smrznute u šejk samo stavite manje leda.

 

Maslac

Možete ga smrznuti u njegovom originalnom pakovanju, ali ga prije toga dodatno dobro zamotajte u foliju. Smrznuti maslac možete narendati u brašno kada pravite tijesto.

 

 Svježi začini

Operite svježe začine i pustite ih da se osuše. Zatim ih nasjeckajte na željenu veličinu, raširite na papir za pečenje kolača koji ste postavili u pleh, dobro zamotajte plastičnom folijom i ubacite u zamrzivač na nekoliko sati. Tada ih premjestite u kesice za zamrzavanje i vratite u zamrzivač. Začine možete ubaciti u posudice za led, napuniti ih vodom i tako zamrznuti.

 

Hljeb

Hljeb je najbolje zamrzavati dok je još svijež. Zato odmah odredite koliko ćete hljeba pojesti, a koliko ostaviti za druge dane. Ostatak dobro zamotajte u foliju i stavite u kesicu za zamrzavanje. Kada poželite da ga jedete, odstranite foliju i ubacite hljeb u zagrijanu rernu na 150 stepeni, između 5 do 10 minuta.

 

Žumanca i bjelanca

Nikada ne smrzavajte cijela jaja, nego obavezno odvojite žumanca i bjelanca. Spakujte ih u plastične posude za zamrzavanje i ubacite u zamrzivač. Prije upotrebe ostavite da se odmrznu.

 

Umućena slatka pavlaka

Ako vam preostane umućena slatka pavlaka, tretirajte je kao i začine. Na pleh za kolače rasporedite male `hrpice` šlaga i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Kada se smrznu ubacite ih u kesice za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.