Trešnja, jedite što više ovo superzdravo voće

 

Trešnja, slatke crvene bobice predstavljaju omiljeno voće kojem se veselimo kada napolju sunce ugrije.

Poznato nam je da u tom periodu stižu i trešnje. Jedite ih bez ikakve grižnje savjesti jer su veoma zdrave.

Trešnje sadrže vitamine A, B i C zatim bioflavanoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin-sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju te simptome povezane s fibromialgijom.

Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti. Možete ih ponijeti i na posao i grickati kao međuobrok.

Stručnjaci Sveučilišta u Bostonu dodali su još da trešnja smanjuje rizik od gihta. Oni su radili testiranje od godinu dana na 630 pacijenata oboljelih od gihta. Ustanovili su kako se rizik od napadaja smanjio za 75 posto kada su ispitanici konzumirali trešnje i istovremeno uzimali lijek koji smanjuje količinu mokraćne kiseline.

Istraživači Sveučilišta Michigan tvrde kako antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku te sniziti razinu holesterola i šećera u krvi. Dakle odlična je i za vašu liniju.

Flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Antocijanini koje se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Nećete vjerovati ali prema nauci 20 trešanja je učinkovitije i do deset puta od aspirina te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Dalje, trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora (sadrže 396 ug/100 gr), što u kombinaciji s klacijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.

Također, u 100 g svježih trešanja nalazi se 82 mililitra vode; 0,2 gr masti; 1gr bjelančevina; 16 gr ugljikohidrata; 12 gr šećera te 2,1 gr vlakana. Isto tako ima samo 57 kalorija.

Trešnje zapravo, sadrže sve vitamine i minerale iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. Trešnje spadaju u ono voće s najnižim glikemijskim indeksom.