Ječam ili geršlo

Ječam ili geršlo je jedna od najstarijih žitarica u Evropi. Spada u porodicu trava a zbog svoje hranjivosti smatrao se najvažnijom namirnicom za ishranu gladijatora.

U današnje moderno doba ječam ima nešto važniju ulogu. Prije svega koristi se kako bi se poboljšalo opšte stanje organizma. Svojim bogatim sastavom utiče na rad mnogih organa pa samim tim se preporučuje da se uvrsti u čestu upotrebu.

Koliko je posebna žitarica govori i činjenica da je jedna od rijetkih biljaka koja posjeduje veću količinu bitnog B12 vitamina.

Takođe obiluje nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, D i E a od minerala sadrži fosfor, jod, kobalt, magnezij, cink te kalij.Takođe je bitno naglasiti da sadrži pantotensku kiselinu tj. B5 koji ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i regulisanju spolnih hormona. Ječam sadrži kolagensku tvar koja kožu čini glatkom, gipkom i sprječava prijevremene bore.

Ječam je lako probavljiv, potiče probavu, čisti organizam te smanjuje holesterol u krvi. Ako vam je zimi hladno, ječam će vas zagrijati. Štiti organizam od raka dojke i prostate što je jedan bitan razlog više da se ječam uključi u ishranu.

Što se tiče kuhinje i iskoristivosti ječma mogućnosti su velike.

Prvo ćemo krenuti od pripreme ječma. U radnjama se kupuje već pripremljen, oljušten ječam što umnogome olakšava kuhanje. Takav ječam je poznat pod nazivom geršlo ili ričet.

Ječam se kuha slično poput riže, zato se oboje zbog svog bogatstva nazivaju nebeskim sinovima. Ječam ćemo prethodno natopiti oko pola sata u hladnu vodu, potom isprati i staviti da se kuha. Kuha se u omjeru 1:3 što znači 1 šoljica ječma a 3 šoljice vode. Kuhamo ječam sat vremena i dobijemo ječmenu kašu, mnogima dobro poznatu. Nadalje je pripremate po svom ukusu, lanu ili slatku varijantu. Ukoliko pravite slanu, potrudite se da povrće ubacite u toku kuhanja kako bi jelo bilo u potpunosti skuhano a ječam zadržao oblik.

Ukoliko kuhamo ječam u kombinaciji sa grahom treba obratiti pažnju na starost i tvrdoću graha. Ukoliko je grah star, ječam dodati kuhanju kasnije kako se ne bi raspao.

Mljeveni ječam se koristi i kao zamjena za kafu ali i dio brašna za kolače takođe možete zamjeniti ječmenim brašnom.

S obzirom da se ječam duže kuha pa samim tim i zahtjeva dosta vremena za pripremu, savjetujem skuhati veću količinu. Jedan dio odvojiti za današnji ručak a od drugog dijela spremiti ručak sutradan. Slično poput graha.

Idemo se baciti na posao!!!!