janjetina

Janjetina je meso janjeta starog između 3 mjeseca i godinu dana. Teži od 5 do 30 kilograma i svjetlije je ružičaste boje.

Najukusnije  je meso životinjke između 12 i 15 kilograma i to u periodu mart-juni kada im je ispaša puna aromatičnog bilja što znatno utječe na ukus mesa. Zato se smatra da je najukusnije meso sa visokih nadmorskih visina kao i u primorju.

Mnogo je mekše od ovčetine. Masni dio mora biti bijele boje, nikako žut. Ukoliko je masni dio žut a meso tamnije ružičaste boje tada je već u pitanju životinja starija od godinu dana.

Janjetina je nezaobilazan dio trpeze kada su u pitanju svečanosti, proslave, praznici. Može se pripremati na ražnju, ispod peke ili kuhana (pečena u rerni) u kućnim uslovima. Fantastično se slaže sa graškom a od začina se ljubi sa ružmarinom i kaduljom. Naravno suvišno je i pričati u kakvoj je ljubavi sa mladim krompirom. Ukoliko uz ove kombinacije poslužite i domaći kruh, na vašem ručku bi pozavidjeli najveći gurmani i poznavaoci dobrog zalogaja.

 

Priprema mesa u kućnim uvjetima:

Pripremamo tri kategorije mesa, ovisno od potrebe. U prvu kategoriju spadaju but, koji se peče u komadu, i file, od kojeg se priređuju odresci odnosno medaljoni. U drugoj su kategoriji hrbat i plećka. Od hrpta se prave kotleti, dok se plećka odnosno lopatica peče u komadu ili se pak može narezati na komadiće i pripremiti za ražnjiće ili ragu. Meso treće kategorije su vrat, prsa i koljenica. Vrat se upotrebljava za kuhanje, prsa bez kostiju se mogu napuniti, a koljenica se ili kuha ili peče u komadu.

 

janjetina

Preporuka je meso prethodno marinirati kako bi omekšalo a i na taj način ćemo oslabiti jačinu mirisa mesa po kojem je janjetina poznata. Naročito ako je u pitanju starija životinjka. Marinadu radite po svom ukusu. To mogu biti začini poput ružmarina, bijelog luka, majčine dušice te ulje po želji. Meso dobro natrljamo uljem i začinima te ostavimo da odstoji nekoliko sati ili do sutradan, bez problema.

Kada dođe vrijeme da se peče, meso prebacimo u tepsiju koja ima po mogućnosti i poklopac, tipa vatrostalnih zdijela. Nije neophodno jer uvjek je tu folija koja takođe može poslužiti. Nakon što smo meso prebacili u tepsiju, zalijemo ga sa par kašika VRELOG ulja. Uspemo u tepsiju malo vode, ušuškamo sve i u rernu. Janjetina se peče na 180-200 stepeni i to po pravilu da se na svaki kilogram dodaje pola sata pečenja. Pa ćete naprimjer 3 kilograma janjetine peći najmanje 1.5 sat.

 

janjetina

S vremena na vrijeme dodajte po malo vode kako meso ne bi zagorilo. Ako već ima tečnosti onda meso poljevajte vlastitim sokom, polako sa kašikom da se ne spržite.

Otprilike nakon 2/3 vremena uklonite poklopac ili foliju kako bi meso dobilo i malo boje u preostalom vremenu pečenja. U to vrijeme već možete dodati krompir da se peče zajedno sa mesom.

Ukoliko se bojite da će krompir ostati nepečen, tada nakon što je meso pečeno i izvađeno na dasku za rezanje dodajete krompir u sok od mesa i stavljate nazad u rernu. Krompir će poprimiti arome iz soka i bit će fenomenalan.

Dakle meso je spremno, još je ostalo da ga fino izrežete i servirate. Prijatno!!!

janjetina

Janjetina i zdravlje:

Janjetina spada u skupinu crvenog mesa koja slovi kao dobar izvor proteina, željeza, cinka te nekih vitamina, ali uz te hranjive sastojke dolaze i zasićene masnoće i holesterol što je ujedno razlog zbog kojeg se s unosom crvenog mesa ne bi smjelo pretjerivati. Janjetina je osim mineralima bogata i vitaminima skupine B. Vitamin B12 potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, utječe na pravilan razvoj živčanih stanica, a ima i pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav. Unosom 100 gr janjetine zadovoljit ćete dnevne potrebe organizma za vitaminom B12.

 

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.