Jagode

Počela je sezona jagoda, bobičastog voća iz porodice ruža. Jagode su iznimno zdravo i bogato voće. Plijene svojim izgledom, mirisom i ukusom. Ovo je jedino voće kod kojeg se košpice nalaze sa vanjske strane.

Bogate su folatima, C vitaminom, vlaknima, željezom te vitaminom A. Zbog visokog udjela folne kiseline preporučuju se u ishrani trudnica kao i žena koje planiraju trudnoću. Kombinacija vitamina i minerala je zaslužna da se ujutro, nakon naveče konzumiranih jagoda, osjećate odmorni i puni energije. Takođe su odlične u borbi protiv prehlade, za čišćenje organizma, u borbi protiv anemije, kod artritisa i drugih upalnih procesa jer djeluju protuupalno, antibakterijski i antipiretski.

Odličan su analgetik pa kod glavobolje je dobro pojesti porciju jagoda umjesto nekog od analgetika.

Jagode su niskokalorična hrana pa se preporučuju svima koji su u borbi sa suvišnim kilogramima. Takođe se preporučuje kod osoba koje imaju celulit. Damama se savjetuje da ih koriste kao masku za lice, bilo da ih narežu na kolutiće i stave na lice ili da naprave od njih masku. Ukoliko se odlučite za masku, izgnječite ih i nanesite na lice. Ostavite da stoji 5 minuta pa isperite prvo mlakom a potom hladnom vodom.

I sve ovo pobrojano se podrazumijeva za jagode bez šećera.

Drevna legenda kaže ukoliko nađete duplu jagodu, polovicu dajte osobi koju volite pa će se zaljubiti u vas. Ukoliko se to pak i ne desi, ne očajavajte. Jagode su odlične kod melankolije, brzo ćete ga/je zaboraviti. Tako kažu.

Kakve jagode kupiti i kako ih čuvati?

Kupujte crvene plodove bez bijelih vrhova. Moraju imati peteljku i listiće kako bi bili sigurni da nisu uvehle. Ne kupujte jagode sa oštećenom površinom jer su podložne brzom propadanju. Neoprane jagode držite u frižideru najduže 2 dana. Očistite i operite neposredno pred posluživanje.

Ukoliko ste se odlučili za zamrzavanje onda ih operite i očistite, lagano posušite ubrusom, poredajte na tacnu i pospite šećerom. Tako spremne stavite u komoru. Kada su se zamrnule tek tada prebacite u kesu i dobro svežite. Jagode su labilne pa lako upijaju okolne mirise iz komore. Zamrznute jagode koristite najduže u roku 10 mjeseci za kompote, sladolete ili kremove za kolače.

Svježe jagode možete koristiti same što i jeste najzdravija opcija. Ili im dodati šećer, limunov sok, jogurt, umućen šlag ili slatku pavlaku.

Fantastične su u kombinaciji sa čokoladom pa ih možete obložiti otopljenom čokoladom te takve koristiti kao dekoraciju torti i kolača.

Takođe se od jagoda prave nadjevi za palačinke, pite, rolate a od jagoda se prave i frapei, sokovi, džemovi. Vrlo su iskoristive u kuhinji.

Ukoliko pazite na prehranu tada jagode možete posuti crnim ili zelenim biberom i dobit ćete vrhunsku gastonomsku poslasticu.

List jagode se koristi kao čaj i odličan je lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje.

UPOZORENJE: Jagode u sebi sadrže potencijalni alergen pa se prilikom uvođenja jagoda u ishranu djece treba krenuti sa malim količinama pa ukoliko reakcija izostane nastaviti sa većim porcijama. Ukoliko prilikom konzumacije primjetite oticanje skoro svih dijelova tijela obavezno se hitno javite doktoru. Ovakva reakcija se javlja obično 2-3 minute nakon konzumacije jagoda i vrlo je opasna za život.