Hren, vrijedna namirnica puna nutrijenata

Hren je vrlo vrijedna namirnica zbog nutrijenata koje sadrži a koji se ponašaju kao prirodni antibiotici

Sadrži i visok nivo vitamina C i kalija, dobar je izvor vitamina B1, B6 te željeza i kalcija. Ishrana bogata hrenom se preporučuje dijabetičarima ali i svima koji konstantno osjećaju umor i imaju usporen metabolizam.

Upravo iz tog razloga, hren je čest na trpezama bogatim teškom hranom, sa puno mesa i masnoće. Podstiče probavu i čisti organizam. Ima još mnogo ljekovitih svojstava ali ćemo se sada skoncentrisati na kuhinju.

Od hrena najčešće koristimo korijen, mada je i mlado lišće upotrebljivo. Korijen se može čuvati u frižideru i do 6 mjeseci ukoliko je uskladišten u dobro zatvorenoj posudi. Prilikom kupovine obratite pažnju da je čvrst, svjež sa naborima. Izbjegavajte zelenkaste ili one koji klijaju. Najčešće se sitno renda a može se rezati i na tanke kolutiće. NIKADA se ne kuha jer se termičkom obradom njegovo eterično ulje uništava, a upravo ono je zaslužno za okus hrena.

Naime, ko ne zna, hren je jako ljuta namirnica, ljutina i svježina se pojačava ukoliko hren potopimo u vodu i ostavimo da odstoji 24 sata. Zbog svoje ljutine ne konzumira se u velikim količinama. Prilikom konzumacije pročišćava sinuse i disajne puteve pa se nemojte iznenaditi ako se i rasplačete. Zato, ako ga koristite prvi put, budite vrlo pažljivi.

Naribajte ga u umake, supe ili ga koristite kao “salatu na vrh kašike”. Odlično se slaže s mesom.

Ukoliko ne možete doći do svježeg, imate ga kupiti konzerviranog u teglama ili tubama.

Poznata je i vrsta japanskog hrena zvanog vasabi. Razlika između ova dva jeste samo u boji, japanski je zelen a evropski bijel.

Ukoliko imate osjetljiv probavni trakt ne preporučuje se da ga konzumirate.

Takođe se ne preporučuje konzumacija osobama sa oboljelom štitnom žlijezdom i problemima sa bubrezima.

Kako god, ako ga niste do sada konzumirali, a nalazite se u gornjem tekstu, probajte ga.