hren

Hren je višegodišnja korjenasta biljka koja uglavnom raste na vlažnijem tlu. Sigurno ste je vidjeli kod nana ili baka u dvorištu. Jer nane su listove hrena privijale na bolna mjesta. Znale su šta je dobro.

Njegova prapostojbina je istočna i južna Evropa, gdje se još i danas može pronaći kako raste u svom divljem obliku. S tih prostora biljka se raširila po cijelome svijetu.

Vasabi, japanski hren, ima okus sličan evropskom hrenu. Jedina razlika je u tome što je vasabi zelene boje, a hren bijele.

 

hren

Uglavnom se u kulinarstvu koristi korijen od kojega dobijemo fantastične namaze. I list je jestiv ali je najbolje brati mlade listove u proljeće. Možete ih tako svježe i oprane nasjeckati u sendviče. Nisu toliko ljuti kao što je ljut sam korijen.

Korijen se koristi i kao prirodni konzervans pa često možete vidjeti u teglama sa zimnicom naših nana ili baka ove lijepe cvjetiće. E to je cvat koji će prirodno konzervirati i vašu zimnicu.

hren

Ukoliko imate problema sa sinusima, ljutoća korijena će vas definitivno pročepiti. Dok ribate korijen suze same idu. Jako je ljut i ako ga pripremate za namaz nipošto ne dodajite začine tipa bibera.

Hren je prirodni antibiotik i čistač organizma. Jača organizam jer je bogat vitaminom C, sadrži još i kalij, kalcij, magnezij i fosfor, kao i vitamine iz skupine B, te se smatra zaštitnikom od prehlada i drugih sezonskih bolesti.

Najčešće se može vidjeti na trpezi za vrijeme blagdana jer njegova ljutina i sastav olakšavaju probavu teške i masne hrane, naročito mesa.

Hren se ne kuha jer kuhanjem gubi većinu ljekovitih svojstava.

Nažalost, i pored tolikih ljekovitih svojstava spada u jednu od najmanje korištenih ljkovitih biljaka.

Savjet:

Hren sadite u blizini vioćaka. Naročito ukoliko ste primjetili da su voćke napale uši. Čim se pojave prvi listovi obratite pažnju, sve su uši nestale.

Upozorenje:

Hren ne koristiti ukoliko imate Hipotireozu. On je goitrogena namirnica koja sprječava preuzimanje joda iz krvi.

Ukoliko imate osjetljiv želudac i probavu, pripazite sa količinom koju konzumirate. Ili jednostavno naribajte malo jabuke da ublažite žestinu salate ili namaza.

Takođe se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima.

Svi ostali, navalite na ovu predivnu i važnu namirnicu ukoliko želite dobro svom organizmu. Naročito sada kada kreću praznici. Očistite jetru nakon obilnih i teških obroka.

Kuhaj I peci

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.