Hrana koju ne treba zamrzavati

Hrana odnosno jela sa malo bijelog luka zamrzavanjem dobiju čudan okus koji naknadno treba ukloniti

Kako postoje namirnice koje se smiju zamrzavati, tako postoje i one koje se ne zamrzavaju. Neki prehrambeni proizvodi ne tolerišu skladištenje na niskim temperaturama.

Kuhani krompir, ali ne i pire od krompira tokom zamrzavanja postaje žilav, zbog čega je jasno da ga u takvom obliku i ne treba stavljati u zamrzivač

Hrana u kojoj ima imalo bijelog luka zamrzavanjem dobiju čudan okus kao da su popljesnivila. Ako pak želimo ovo izbjeći, prije spremanja u u zamrzivač potrebno je iz jela ukloniti bijeli luk.

Dalje, namirnice koje imaju visok postotak vode nisu dobre za zamrzavanje, pa tako na nisku temperaturu ne bismo trebali spremati namirnice poput sirovog paradajza, celera ili zelene salate.

Zamrznuta tvrdo kuhana jaja postaju žilava, a svježa lako pucaju.

Majonezu također ne bismo trebali stavljati u zamrzivač jer će se zgrušati i izgubiti homogenost.

Puding i sva jela koja sadrže želatinu te jela u kojima ima žumanjaka i vrhnja, zamrzavanjem gube suhoću i zbog toga ih ne treba izlagati niskoj temperaturi.

Jogurt ili vrhnje u kojem nema puno masnoće odmrzavanjem može izgubiti homogenost kao i majoneza. Ovo se ne odnosi na vrhnje za šlag i na punomasno vrhnje.

Patlidžani i avokado zamrzavanjem gube ne samo boju već gube i strukturu. Dakle, povrće kao što je patlidžan bolje je skuhati i tek onda zamrznuti.

Bilo da se odmrzavaju domaći proizvodi ili je nešto kupljeno u marketu, potrebno je pridržavati se sljedećih nekoliko pravila kako biste mogli jesti bez straha da ćete se otrovati.

Zamrznute namirnice bi se trebale skuhati nakon što se odmrznu. Svježe bi trebalo zamrznuti. Za kuhana ili gotova jela vrijedi pravilo da ih treba dobro odmrznuti i zagrijati dok smjesa ne proključa.

Ako ste zamrzli meso, njega treba polako otapati na hladnom mjestu ili u frižideru. Kada se meso počne otapati, bakterije postanu aktivne i sve se brže krenu razmnožavati.