heljda njene koristi

Iako se smatra žitaricom heljda po svojim morfološkim i fiziološkim svojstvima se bitno razlikuje od ostalih žitarica.

Bogata je proteinima, aminokiselinam, željezom, bakrom, magnezijem, vlaknima i fosforom.

Važno je naglasiti da heljda NE SADRŽI gluten i kao takva je pogodna i za osobe koje boluju od celijaklije i one koje su intolerantne na gluten.

Heljda se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa, te osobama sa povišenim pritiskom.

Takođe se koristi i heljdino brašno koje može biti svjetlije ili tamnije. Tamnije brašno je bolje jer sadrži više nutrijenata. Od ovog brašna možemo praviti bezglutenske alačinke koji su fantastičnog ukusa. Takođe ga možemo mješati sa drugim vrstama žitarica ali voditi računa da kao takvo nije pogodno za alergičare.

BEZGLUTENSKE PALAČINKE

100 gr. heljdinog brašna

100 gr. rižinog brašna

25 gr. šećera

½ čajne kašike sode bikarbone

½ čajne kašike soli

25 g maslaca

350 ml mlijeka ili vode

Priprema

U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – mlijeko i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Bitno je da tijesto odstoji. Zašto? Zato što brašno nabubri i smjesa se zgusne. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće, kao i obično tijesto za palačinke).

Pecite kao i obične palačinke. Poslužite sa medom ili javorovim sirupom u zdravoj varijanti ili po želji.

Ako se odlučite praviti hljeb od heljde, bez primjesa drugih žitarica, vodite računa da takav hljeb ima malo težak, zemljast okus koji možete ublažiti dodavanjem malo šećera u tijesto ili dodavanjem grožđica. Topla preporuka je da u tijesto dadate chia sjemenke, nećete se pokajati.