Grah ili pasulj

Grah je namirnica od davnina spremana u našim domovima, od nana, baka, mama i sada mlađih generacija. I treba da ostane prisutan na našoj trpezi jer se zapravo radi o superhrani.

Iako se smatra sirotinjskim obrokom, zapravo je izuzetno zdrav i ukusan. Sadrži jako puno aminokiselina i bjelančevina, kalij, fosfor, mangan, kalcij, željezo, cink, natrij. Ima jako nizak glikemijski indeks pa je pogodan za ishranu i dijabetičara jer pospješuje lučenje inzulina.

Važno je napomenuti da preventivno djeluje proitiv nekih oblika karcinoma posebno karcinoma debelog crijeva. Grah u ishrani žene daje 24% manje izgleda za razvoj raka dojke, dijabetesa tipa 2, visokog pritiska ili raka debelog crijeva.

Ne sadrži gluten pa se preporučuje u ishrani svih koji imaju intoleranciju na gluten ili boluju od celijaklije.

Grah snižava holesterol i poboljšava probavne procese jer je bogat vlaknima. Zbog svoje zasitosti preporučuje se osobama koje žele smršati jer daje energiju a ne sadrži puno kalorija.

Prilikom kupovine obratite pažnju da su zrna suha, čitava i da nema žižaka. Skladištite ga na suhom i hladnom mjestu, a možete dobro upakovan držati i u frižideru. Prije kuhanja je neophodno namočiti ga, o tome više u rubrici SAVJETI.

Ukoliko ste skuhali više variva nego vam je potrebno, ostatak spakujte u plastičnu zdjelu i ostavite u zamrzivač. Imate spreman obrok a ukus jednako dobar. Grah se može jesti kao varivo, sa ili bez mesa, kao salata, zapečen sa kobasicama. Puno varijanti za fantastičan obrok.

Ne dodajite previše sastojaka ni začina. U rubrici RECEPTI IZ PERA imate recept kako napraviti grah kako su to stari radili. Fantastičnog ukusa i mirisa i jalo lijepog izgleda.

Postoji više vrsta graha, različitih boja i oblika. Svaki je zdrav na svoj način i ima svoje prednosti nad drugom vrstom. Ali kako god okrenete, svaki je dobrodošao na naš sto. Nemojte ga izbjegavati. Skuhajte ga s vremena na vrijeme. Kažu bar jednom sedmično. Ne morate baš toliko često ali skuhajte. Učinite dobro za svoj organizam.