Ekspres lonac štedljivac u kuhinji
expres lonac by kuhaj i peci

Ekspres lonac je šerpa od nehrđajućeg čelika, sa debelim dnom i sa specijalnim poklopcem, namjenjena za brzo kuhanje namirnica kojima inače treba više vremena.

Radi na principu pare koja se zadržava ispod hermetički zatvorenog poklopca i pod pritiskom koji reguliše sigurnosni ventil. Svrha ventila je , da ako dođe do prevelikog pritiska, izbaci višak pare kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Neki modeli imaju i ventile koje ručno možete otvoriti ako želite provjeriti sadržaj. Lonac prvo uklonite s vatre i onda ventil otvorite okrenut kontra od sebe.

Sa loncem treba rukovati pažljivo dok se ne stekne iskustvo i tada vam je kuhanje mnogo brže i jednostavnije.

Zapremina unutar lonca ne smije prelaziti oznaku koja je navedena na zidu istoga. Voditi računa da unutra ima dovoljno tekućine, naročito ako se radi o namirnicama  koje upijaju vodu i povećavaju svoj volumen. Čim sadržaj provri i pritisak zatvori ventil, smanjite jačinu ringle na pola. Ako želite provjeriti sadržaj, izmaknite lonac sa ringle i sačekajte da ventil spadne i para izađe ili , ako ne možete da čekate, lonac stavite u hladnu vodu. Nikada lonac ne otvarajte na silu.

Ovako gledajući, djeluje opasno a uopšte nije teško rukovati ovakvim loncem. Izaberite neku kvalitetniju marku kako ne bi imali neželjenih efekata.

Što se tiče namirnica, koristitie ga za koljenicu, grah, mahunarke uopšteno, juneće meso, gulaše, supe. Za početak NE KORISITIE lonac za pileće meso ili za kuhanje riže. Ove namirnice “zapjene” prilikom kuhanja što može začepiti ventil.

Sarma se vrlo brzo skuha u loncu, za 40-45 minuta laganog krćkanja. Grahu treba maksimalno sat vremena a nekada i 40 minuta ako je svježiji.

Namirnice, ne samo da se brže kuhaju, nego i zadržavaju svoja hranjiva svojstva.

Teleća koljenica:

ovisno od zapremine lonca, stavite koljenicu ili pola i naspite vode do pola. Stavite da se kuha.

Kad se raskuha, tj kad se meso odvaja od kosti, povadite sve a u vodu dodajte nekoliko mrkvi, celer, korijen peršuna, glavicu luka i malo posolite.

Ponovo zatvorite da se povrće dobro skuha. Kad je skuhano, procijedite vodu i u nju dodajte raskuhano meso koje ste skinuli sa kosti.

Ohladite i podijelite na porcije koje su vam dovoljne za supu.

Raskuhano povrće dijelom možete iskorisiti za svježu supu.

Ohlađene porcije zamrznuti i dalje koristiti za supe ili čorbice. Ovakav temeljac, pripremljen u ekspres loncu, zadržao je svoje zdrave sastojke i preporučuje se za supice u ishrani male djece.

I povrće možete zamrznuti, neće bitnije promijeniti svoja svojstva.

Ako još niste, prijavite se na YouTube kanal kuhaj i peci i pogledajte sve video recepte.