cvekla korjen pun zdravlja
Cvekla

Cvekla je korijenasta biljka intezivne boje, bogata antikancerogenim supstancama, karotenoidom, folnom kiselinom te mnoštvom antioksidanasa.

Za njenu boju je zadužen pigment betacijanin. Betacijanin se apsorbuje u krv i povećava njenu sposobnost da prenosi oksigen i do 400%. Zbog prisustva amiokiseline betaina, koja ima antikancerogena svojstva,  cvekla se smatra prirodnim lijekom u borbi protiv leukemije.

Preporučuje se kod anemije i za regulaciju rada crijeva. Takođe se smatra da štiti od radioaktivnosti pa se preporučuje pacijentima, koji se izlažu istim, da se dobro naoružaju svježom cveklom.

Cvekla se uvijek kupuje svježa. Birajte manje i tvrđe glavice sa što svježijim listom. Ako je dobro uskladištena, možemo je naći tokom cijele godine. Vrlo je bitno naglasiti da je cijela biljka jestiva, ne koristimo samo korijen. Listovi se mogu koristiti u vidu zelja samo ako su mladi i svježi. Bogat su izvor mnogih vitamina i minerala. Mogu se iskoristiti i za kašu te za ukrašavanje tanjira.

Cvekla je najzdravija u svježem obliku, narendana sa mrkvom i jabukom, te kašikom meda, je prava vitaminska bomba na kojoj smo mnogi odrasli. Možete nakapati i pola limuna. Takođe svježa salata od cvekle je velika riznica zdravlja. Narendate je i dodate malo jabukovog sirćeta, par kapi maslinovog ulja i malo bijelog luka.

Međutim, ako cveklu kuhate, vodite računa da je uvijek  kuhate u kori. I ne duže od 15 minuta jer već preko tog vremena ona gubi svoja ljekovita svojstva. Voditi računa da joj ostavite rep od 2-3 cm da ne iscuri sok prilikom kuhanja.

Da bi zadržala boju, dodajte u vodu malo šećera ili limunovog soka. Neka vam šerpa bude što šira, kuhajte je sa što manje vode, kako bi izgubila što manje ljekovitih sastojaka.

Prilikom spremanja cvekle, zaštitite radnu površinu papirom ili folijom te navucite rukavice. Mjera predostrožnosti kako ne bi imali problema oko čišćenja kuhinje i ruku.

Cvekla se preporučuje trudnicama zbog visokog udijela folne kiseline, neophodne za pravilan razvoj ploda.

Ako još niste, prijavite se na moj YouTube kanal kuhaj i peci i pogledajte vdeo recepte.