Carry ili kari mješavina začina za bogatiji ukus
Curry

Curry ili kari je ustvari mješavina začina koju, ovisno od teksture koju želimo postići, čini od pet do trideset različitih začina.

Bazu karija uvijek čuvaju korijander, kurkuma, kim i piskavica.

Tu su još i kardamon, kumin, paprika ili čili paprika, muskatni oraščić, karanfilić, cimet, đumbir, biber, bijeli luk, anis… Svaki dodani začin donosi jedno novo jelo, slatkasto ili ljuto, ovisi od kombinacije koju izaberemo.

Veoma je bitno naglasiti da treba dozirati postepeno i nakon svakog doziranja probati jelo jer miks začina intezvnog okusa i mirisa neće baš svima odgovarati.

Pored toga što oplemenjuje svako jelo Curry ili kari daje jednu novu dimanziju sa svakim novim začinom. Tako imamo tri osnove vrste a to su crveni sa crvenom chilli papričicom, žuti je začinjen svježom kurkumom a zeleni sa zelenom čili papričicom. Dalje se na ovu podlogu dodaju ostali začini po želji.

Kombinacije

Kombinacija luka, bijelog luka i đumbira daje izuzetno jak okus kariju, što morate imati na umu. Bijeli luk se često izbjegava zbog intezivnog mirisa pa se u nekim kulturama smatra uvredom, kao što je to naprimjer na svadbenim okupljanjima u Indiji.

Odlučite se koja će biti tečna podloga vašoj kombinaciji začina: paradajz, pasirana paprika ili čili papričica, jogurt ili vrhnje, kokosovo mlijeko, špinat, ili pasirani luk  ili kombinacija više navedenih.

Naprimjer, kokosovo mlijeko i kari daju fantastičan umak za piletinu i dižu je na jednu novu razinu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Takođe se odlično slaže sa vrhnjem za kuhanje, tjesteninama, ribom, rižom te supama.

Ljekovita svojstva

Svaki od začina ima svoja ljekovita svojstva a zajedno čine čuda. Pa tako kari podstiče detoksikaciju jetre, jača kosti, ima antibakterijska svojstva, štiti mentalne funkcije od propadanja, čuva srce, smanjuje rizik od raka, djeluje protuupalno te podstiče probavu. Za pravilnu ljekovitu upotrebu karija dovoljno je bar 2x sedmično uvrstiti kari u ishranu.

Nutritivne vrijednosti

Što se tiče nutritivnih vrjednosti, kari je odličan izvor minerala poput mangana, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, železa, bakra, cinka i selena, a od vitamina tu su vitamin E, vitamin K i vitamini B-grupe.

*Napomena:

pretjerana konzumacija karija ne preporučuje se osobama koje uzimaju lijekove za razrijeđivanje krvi jer sama začinska mješavina djeluje tako da razrijeđuje krv. Ne preporučuje se osobama koje imaju oboljenja žuči.