Cimet zdravi začin i kako ga koristiti

Cimet je jedan od najstarijih začina, dobija se iz grmolikog drveta cimetovca, porodica lovora. Njegova kora se guli i od nje prave štapići.

Cimet ima ljekovita svojsta a kao začin je vrlo aromatičan i tražen. Kora i lišće su aromatični dok cvijet ima neugodan miris.

Razlikujemo više vrsta cimeta a nama su najpoznatiji cejlonski i kineski. Međutim, samo cejlonski ima ljekovita svojstva. Kineski, porijeklom iz Burme, je sličnog sastava ali nije toliko ljekovit kao cejlonski. Kineski najčešće nalazimo na policama trgovina.

Naučno je dokazano da cimet pomaže kod obaranja nivoa šećera u krvi, kod upalnih stanja i infekcija, pomaže u obaranju holesterola, jača funkcije mozga, pomaže u mršavljenju, olakšava menstrualne tegobe te ublažava probavne smetnje.

Cimet je dostupan u obliku štapića ili praha i koristi se u kolačima, kompotima, umacima te voćnim napitcima. Čest je dodatak žvakama jer osvježava dah.

Odlično se slaže sa jabukom pa tako često možete naići na recept jabukovače sa dodatkom cimeta. Izvrstan okus daje grizu na mlijeku, sutlija je takođe izvrsna delikatesa koja se sljubi s cimetom i dobijate izvrnu poslasticu.

cimet zdravi začin i kako ga koristiti

Možda ste čuli za salep, turski napitak sa cimetom, izvrsnog ukusa, odličan u hladnim danima.

Cimet i med:

U kombinaciji s medom je izvrstan borac protiv suvišnih kilograma. U šolju tople vode dodajte čajnu kašičicu meda i pola kašičice cimeta, po mogućnosti cejlonskog. Možete nacijediti i pola limuna za bolji efekat. Sve dobro izmiješajte i pijte ujutro i naveče.

Cimet i jogurt:

Takođe je dobar i napitak od jogurta i cimeta, naravno jogurt sa što manjim postotkom mliječne masti. Jedna kašičica mljevenog cimeta i 2 dcl ne masnog jugurta popiti ujutru na tašte.

Ako se borite sa kilogramima, nadam se da će vam ovo pomoći. Napitci su zdravi, nema ograničenja za konzumaciju.

Ukoliko ne nađete cejlonski cimet u trgovinama, sigurno ga ima u radnjama zdrave hrane.