Čičak - korov

Čičak – korov, nekada su čak i jeli i bio je lijek za mnoge bolesti

Čičak je dvogodišnja zeljasta biljka čija visina može dosegnuti i do 150 cm. Raste kao divlja samonikla biljka na livadama, šikarama uz ograde … Listovi su mu srcoliki sa nazubljenim ivicama, dok su pri dnu stabljike veliki i široki pri vrhu se smanjuju. Beru se dok su svi mladi, obavezno prije cvjetanja biljke.

Čičak je u srednjem vijeku bio sastavni dio mnogih kuhinja u svijetu. Danas se za jelo koristi samo u Japanu te je veoma cijenjen u kozmetičkoj industriji.

Nutritivno bogati i ljekoviti dijelovi čička su – listovi, stabljika, sjeme i korijen. Vitamini koji su značajno zastupljeni u čičku su C i E, a od minerala poseban naglasak je na kaliju koji čuva kardio sistem, živce i mišiće te otklanja umor.

Probiotik

Čičak je dobar izvor probiotika inulina koji se ističe laksativnim svojstvima.

Inulin pomaže i u snižavanju šećera u krvi kao i holesterola. Čičak, također, ublažava bolove u stomaku, nadutost, gorušicu i mučninu. Oblog od čička koristi se za liječenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja.

Ulje od čička poznato je po umirujućem svojstvu kod nesanice, nemira, napetosti, nervoze…

Čaj od čička je odličan za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba i liječenje veneričnih bolesti. Čaj od sjemena izvrstan je diuretik, a čaj od mladog lišća ublažava nadutost. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem pridonosi se njihovom bržem zarastanju.

Čičak - korov

Kako se pravi čaj

Kašiku korjena prelijte hladnom vodom ( pola litra). Ostavite da vri 5 minuta, zatim isključite rernu i poklopite posudu u kojoj kuhate.

Procijedite poslije 15 minuta i pijte po dvije kafene kašičice dvaput dnevno, ujutru i uvečer.

Ljekovitost korjena

Stabljika je debela, dlakava i tvrda. Bere se kao i listovi prije cvatnje biljke. Korjen je mesnat, razgranat, vretenastog oblika, a može izrasti i do 60 cm u dužinu Od cijele biljke korijen je najljekovitiji. Vadi se u proljeće i jesen.

Čičak cvijeta od jula do septembra. Sjeme dozrijeva od septembra do oktobra, a sakuplja se kada u potpunosti sazri.