celer zanimljivosti začini

Celer je izuzetno ljekovita biljka, vrlo aromatičnog okusa i mirisa. Nažalost, usljed povećane distribucije gotovih supa i začina, celer je kao i mnoge namirnice, potisnut u drugi plan.

Zašto ga ne uvrstiti ponovo u našu kuhinju, kad već znamo kako su začini štetni.

Kod odabira celera voditi računa da su mu korijen i stabljika svježi. Ako se dvoumite između veće i manje “glavice”, izaberite manju, jer je veća često unutra šuplja i spužvasta. Ako kupujemo glavicu sa stablom, onda stabljika treba biti svijetle boje jer su takvi vrhovi aromatičniji.

Nikada ne kupujte celer koji je narezan, kao što imate priliku vidjeti na pijaci, u onoj vezici sa mrkvom i peršunom. On je već odavno izgubio svoja svojstva.

Celer čuvajte u frižideru do 7 dana ako se radi o stabljikama, a čak nekoliko sedmica ako je riječ o glavici. Narezani dio celera pokapajte limunom ili cijelu glavicu potopite u limunov sok kao ne bi oksidirala. Tako zaštićen može dugo trajati.

Celer je idealan za variva, odlično ide uz rižoto sa prasom, na dimljenoj ribi ili prosto pospete sirom i vrhnjem i zapečete ga.

Sok od celera je poznat kao veliki pomagač u borbi protiv suvišnih kilograma, protiv lošeg holesterola i triglicerida, odličan je za izbacivanje tekućine iz organizma koja se zadržava i borac je protiv visokog pritiska. U nastavku pročitajte recept za povišene trigliceride i loši holesterol.

Za pripremu soka od celera vam je potrebno slijedeće:

  • 4 limuna,
  • 500g svežih stabljika celera i
  • 1 litar vode.

Vodu prokuhati, pa ostaviti da se ohladi do uobičajene sobne temperature. Limun se koristi sa korom koja je puna korisnih sastojaka pa se preporučuje domaći, neprskani ili ga operite u sodi kako smo već obradili na jednoj od prošlih tema. Zatim ga izrežete na komade. Stabljike celera takođe skratite na kraće komade i zajedno sa limunom ubacite u blender i sameljite u glatku kašu. Dodajte litar prokuhane vode i ostavite da odstoji 24 sata, pa procijedite kroz gazu i pijte tri puta dnevno po 50ml, prije svakog obroka.

UPOZORENJE: TRUDNICE NE SMIJU PITI SOK OD CELERA JER IMA JAKO ABORTIVNO DJELOVANJE!!!