Brazilski orah, mala vitaminska bomba

Brazilski orah, mala vitaminska bomba sve se češće uvodi u prehranu i na našim prostorima

 

Brazilski orah, mala vitaminska bomba, a radi se o biljci sa izuzetno visokim procentom minerala selena, magnezija, fosfora, mangana i bakra, te u manjim količinama i željeza, kalija, kalcija i cinka.

Jeste li znali da je vrlo bitan za normalan rad štitne žlijezde?

Samo dva brazilska oraha zadovoljavaju dnevnu potrebu za selenom, kao da ste uzeli 100 mikrograma selena u tableti. A upravo selen je vrlo važan u radu štitne žlijezde.

Zbog svojih nutritivnih vrijednosti preporučuje se ograničen unos na dva do četiri oraha dnevno. Mada se zbog takvog sastava preporučuje pri regulisanu tjelesne težine, naravno ako se poštuje dozvoljeni unos.

Brazilski orah sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina pa je kao takav idealan za očuvanje krvnih žila.

Utiče na dobro raspoloženje i mentalno zdravlje, pomaže u borbi sa aknama konzumacijom ili nanošenjem ulja na problematičnu kožu. Poboljšava imunološki sistem i povoljno utiče na regulaciju probavnog trakta.

Može se naći u svim većim marketima na odjelima zdrave hrane ili u namjenskim radnjama. Vodite računa da mu boja bude bijela do blagožuta i da nije termički obrađen (pržen).

Zbog visokog udjela masti čuvajte ga u frižideru ili na hladnom mjestu kako se ne bi užegao. Ili jednostavno kupujte manje količine.

NAPOMENA:

svaka prekomjerna konzumacija brazilskog oraha može dovesti do trovanja selenom. Vodite računa da selena uporedo ima i u namirnicama koje konzumiramo tokom dana (jaja, meso…).