Borovnice

Borovnice su još jedna superhrana, dostupna svježa u ljetnom periodu ali i cijele godine u smrznutom stanju.

Svježi i zreli plodovi se kreću od ljubičaste pa do skoro crne boje. Vrlo su ukusni i zdravi. Bobice su pune nutrijenata a ujedno niskokalorične. Odlične su u borbi protiv masnih naslaga na stomačićima pa se preporučuju svima koji se trude da smršaju zdravo. Naravno potrebno ih je kombinovati sa niskokaloričnom hranom.

Bogate su manganom, C vitaminom, K vitaminom kao i dijetalnim vlaknima, te kalijem, kalcijem i fosforom. Izuzetno su pogodne za zdravlje očiju, u borbi protiv dijabetesa te za očuvanje kognitivnih funkcija.

Preporučuju se za poboljšanje rasta kose što je čest problem u današnje vrijeme kada smo okruženi lošom i teškom prehranom koja naravno utiče i na vlasište. Za poboljšanje rasta kose se koristi čaj od borovnica:

  • 100 gr svježih borovnica
  • 2 vrećice crnog ili zelenog čaja
  • 500 ml vode

Skuhati čaj zasebno, borovnice izgnječiti i dobiveni sok iscijediti u mlak čaj.

Ovim čajem možete pojačati i imunitet takođe ali i smanjiti upalna stanja crijeva.

Čaj od lista borovnice se pravi od listova koji se beru prije nego što plod sazri. Nakon što plod sazri list više nema ljekovita svojstva. Za osobe sa dijabetesom se preporučuje piti čaj svaki dan 3x prije obroka, 21 dan bez prestanka. Potom napraviti pauzu od 7 dana.

Kao i ostalo voće i borovnice je najbolje konzumirati svježe. Birajte svježe i ujednačene bobice. Protresite zdjelicu, trebaju se slobodno „šetati“. Ako bobice nisu živahne moguće je da se radi o premekanim, sljepljenim a moguće i buđavim plodovima. U svakom slučaju kada ih donesete kući, pregledajte i odvojite oštećene plodove. Borovnica može stajati u frižideru do 3 dana. Nikada ih ne ostavljajte oprane. Perite neposredno prije konzumacije.

Ukoliko kupujete smrznute, protresite kesu, trebalo bi da su rasute u kesi a ne sljepljene u loptu. Ukoliko su grupirane to može biti znak da su odmrznute pa ponovo zamrznute prilikom transporta. A to ne želimo, zar ne?

Od borovnica se pripremaju sokovi, džemovi, mafini, kolači i sladoledi. U svježem obliku je najbolje dodati u shake, voćnu salatu ili žitarice za doručak. Ukoliko su vam naravno prekisele da ih jedete same.

Svakako ih dobro iskoristite. Uživajte!