Borač

Borač je začin poznat još iz doba Rimljana.

Borač nije zahtjevan za uzgajati jer dobro podnosi sve uslove. Sjeme je teško sakupiti jer samo opada, pa se skuplja na platna prostrta ispod biljke, i to po suhom vremenu. I listovi se takođe beru po suhom vremenu.

Borač je veliki borac protiv štetočina pa se savjetuje da ga se posije između sadnica jagoda i paradajza. Povoljno djeluje na rast povrća, pojačava okus na bolje i dobar je medonoša, pčele ga pronalaze i po hladnom vremenu.

U kulinarstvu se koristi u salatama, umacima i sirnim namazima. Njegovo starije lišće se koristi i za variva i smjese za pitu. Okus mu je blag i podsjeća na krastavac. Cvjetovi se mogu dodavati u voćne kupove, punč ili ih jednostavno ušećeriti.

  • Čaj od borača se koristi kod grlobolje, dobar je diuretik i sedativ pa se predlaže popiti šolju ovog čaja pred spavanje. Jača živčani sistem, čisti krv i jača srce. Čaj se može praviti od svježih ili suhih listova, ne konzumira se duže od 7 dana zbog jakog djelovanja.
  • Čaj od svježih listova se pravi od 7-8 svježih listova prelivenih ključalom vodom, ostaviti da odstoji 20 min i konzumirati.
  • Čaj od suhih listova se pravi od 1 čajne kašičice suhog lista prelivenog sa 2.5 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno i konzumirati 2 puta dnevno.

Sjeme borača se koristi za proizvodnju eteričnog ulja koje olakšava menstrualne tegobe, ublažuje simptome menopauze te ublažava simptome multiple skleroze.

UPOZORENJE: ne koristiti u trudnoći i za vrijeme dojenja.