Bolonjez, šta je to, kako i od čega se pravi

Bolonjez, šta je to, kako i od čega se pravi te odakle potiče

Bolonjez, šta je to, kako i od čega se pravi? Bolonjez je poznati mesni ragu porijeklom iz jednog malog mjesta kraj Bolonje, Italija.

Od svog nastanka do danas je doživio mnogo varijacija, svako kuha po svom ukusu i sa sastojcima koji su njemu prihvatljivi. Postoje interesantne činjenice o ovom sosu koje su manje poznate.

* Bolonjez kao sos u varijanti koju svi često koristimo “špagete bolonjez” u stvari ne postoji. Prije svega bolonjez se nikada ne treba spajati sa špagetima upravo iz razloga što su pretanke pa se sos nema za šta vezati. Dakle idemo sa širom pastom poznatom kao tagliatelle ili naši domaći široki rezanci.

* Bolonjez ne trpi bijeli luk pa ga zaobiđite u širokom luku.

* Bolonjez se idealno slaže jedino sa parmezan sirom.

* Bolonjez sadrži više povrća nego što mi mislimo da ide. Obavezno ide celer, mrkva i luk i to sitno nasjeckano da se skoro ne primjeti kad je sos gotov.

Bolonjez zahtijeva vrijeme i svježe kvalitetno meso. Najbolja opcija za izradu sosa je vikend. Kuhajte uvijek veću količinu od naprimjer jednog kilograma mesa. Možda vam zvuči puno ali vjerujete da će vam biti od koristi.

Zato što ćete dobivenu količinu podijeliti na onoliko porcija koje su vam neophodne za jedan obrok, npr 4 porcije. Stavite u zdjele sa dobrim poklopcima i kad se ohladi, zamrznete. Ručak vam je upola spreman, izvadite da se odmrzne do povratka s posla, skuhate za tren tjesteninu ili pripremite sa drugim prilogom po želji.

Ja ga koristim i u tortilje pa tako imate ručak za nekih 15-20 minuta.

Upravo iz tog razloga se i koristi svježe meso, nikada ne znate hoće li vam ostati sosa poslije ručka. Pa i ako ostane eto riješenja.

Godinama spremam po istom receptu, s tim da nikada ne vodim računa je li 1 mrkva ili dvije, je li glavica luka manja ili veća. Kod mene je odokativna metoda ali sastojci isti. I idem sa manjom količinom.

Potrebno vam je :

  • 1/2 kg mlade mljevene junetine
  • 1/2 litre paradajz sosa iz tetrapaka
  • 1 oguljen paradajz
  • komadić sitno nasjeckanog celera
  • 1 mrkva srednja, sitno sjeckana
  • 1 glavica manja luka, sitno sjeckanog ili čak narendanog
  • 1 kocka za supu (rastopite je sa malo tople vode)
  • biber i malo soli.

Prvo izdinstam meso otprilike oko pola sata. Potom dodam povrće i malo posolim i ostavim da se dinsta još oko 15 min. Dodajem paradajz i rastopljenu kocku i malo bibera. I sve kuhati još pola sata.

Dakle, treba mu nekih 75-90 minuta, ovisno od šporeta. Ragu je spreman za jelo i puno ranije ali ova dužina kuhanja mu daje posebnu notu, to povezivanje sastojaka i kuhanje paradajza ima svoju čar.

Probajte.

Prijavite se na kanal kuhaj i peci i pogledajte sve video recepte besplatno.kuhaj i peci prijavite se na kanal besplatno je