Bijeli luk ili češnjak

Bijeli luk ili češnjak je biljka vrlo jakog ukusa i mirisa, prirodni je antibiotik a nezaobilazna je namirnica u kulinarstvu.

Potječe sa prostora Azije a poznata je i priznata kao lijek više od 5000 godina. Zbog prisustva prirodnog antibiotika alicina, bijeli luk ima antibakterijsko, antivirusno, antiparazitsko, antioksidacijsko i antigljivično dejstvo. Zbog svog sastava bijeli luk povoljno utječe na mnoge bolesti a ovdje ćemo izdvojiti virusne i bakterijske infekcije, probavne tegobe, bolesti dišnih puteva, kardiovaskularne bolesti, artritis. Takođe reguliše pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi.

Bijeli luk ima visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenke sadrže: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo.

Glavni vitamini koje bijeli luk sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C.

Postoji pet grupa ljudi koji ne smiju konzumirati bijeli luk svakodnevno. Moraju smanjiti ili potpuno izbaciti bijeli luk iz upotrebe. To su:

  • Osobe koje se spremaju za operaciju – ne konzumirati bijeli luk bar 2 sedmice prije operacije jer može produžiti krvarenje
  • Osobe koje imaju problema sa jetrom – stimulira sekreciju digestivnog soka što može pojačati mučnine kod hepatitisa.
  • Osobe koje boluju od očnih bolesti – redovno konzumiranje bijelog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme
  • Osobe sa niskim pritiskom – bijeli luk snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi nanijeti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.
  • Osobe koje muči dijareja – pacijenti koji pate od dijareje treba da izbjegavaju sirovi bijeli luk jer njegov sastav može da stimuliše crijeva i dovede do hroničnog zapaljenja i pogoršanja edema.

Neke od komponenti bijelog luka smanjuju broj crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina što može dovesti do anemije.

A sada idemo do kuhinje da vidimo kako ga tamo možemo najbolje iskoristiti.

S obzirom da ima strašno jak miris preporučuje s čena ostaviti par minuta u vodi. Prvo što se lakše gule a drugo i miris na rukama će se manje osjetiti.

Bijeli luk je izvrstan začin za janjetinu i druga jela od mesa. Savršeno ide uz ribu, ali i uz vegetarijanska jela s dinstanim povrćem poput francuskog ratatuja. Stručnjaci koriste ovaj univerzalni začin za svako jelo: postoje umaci, pečena tijesta, med i vino s bijelim lukom. U malim količinama dobro se slaže sa svim drugim biljem, a u velikim količinama samo s lukom, čili papričicama i đumbirom. Ako se koristi umjereno, naglašava okus namirnica.

Jedan od recepata zbog kojih sam uvrstila bijeli luk u ishranu i u prijesnom obliku jeste pesto. Fantastičan spoj sastojaka, ukusa, mirisa…Od tada redovno pravim i to nastojim uzgojiti bosiljak sama. Luk dobijem svakako domaći sa sela. Prava uživancija kada namaz bude spreman.

pesto
pesto

Što se tiče skladištenja, predpostavljam da većina nas koji smo ograničeni prostorom ne nabavljamo baš gajbe bijelog luka. Kupimo koliko možemo potrošiti za par kuhanja ili umaka. Obično su to 2-3 glavice jer ga uvijek ima kupiti.

Izbjegavam držati puno luka u frižideru radi mirisa. I kada ga imam uvijek držim u donjoj ladici dobro svezan u kesu ili u staklenoj teglici sa dobrim poklopcem. Ukoliko se i desi  da se frižider počne „da čuje“, uklonite bijeli luka a frižider operite mlakom vodom u kojoj ste iscijedili pola limuna ili stavili kašiku octa.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.