Biber

Biber je zimzelena biljka penjačica. Potječe sa prostora Azije, tačnije iz Indije. Poznata je još iz 2000.te godine p.n.e a postoje i znakovi da je vršena trgovina u tom periodu između Indije i Egipta.

Biber je u dalekoj prošlosti imao neprocjenjivu vrijednost. Odatle potječe uzrečica „paprena cijena“. Biber je tada služio kao platežno sredstvo. Čak i tako skup bio je vrlo tražena namirnica u kuhinji ali i u medicinske svrhe. Stari rimski i grčki liječnici su ga koristili kod prehlada, kašlja,loše probave, umora, infekcija. Crni biber ima antibakterijska, antioksidantna i anti-upalna svojstva, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema.

Crni biber je i najpoznatiji od svih vrsta. To su sitne crne bobice, koje su inače najdragocjeniji dio same penjačice. Bobice bibera moraju biti u potpunosti razvijene ali nedozrele. Nakon sušenja biber se može koristiti u zrnastom ili mljevenom obliku.

Jedan je od začina koji se najviše upotrebljavaju u kulinarstvu. Preporuke su koristiti svježe samljiven biber jer tada ima najbolju aromu i najjače ljekovito djelovanje. Biber obogaćuje supe, variva, mesna jela, umake, marinade, salate, koktele, kolače. Koristi se u u pripremi zimnice u zrnastom obliku.

Biber kupujte u zrnu, meljite neposredno pred upotrebu a ostatak čuvajte u hermetički zatvorenim staklenkama na tamnom i suhom mjestu.

Osim crnog bibera postoje i zeleni, crveni i bijeli biber te piment.

Crni biber u zrnu možete upotrebljavati s korjenastim povrćem za razne marinade, kuhanje bistrih supa, a mljeveni kod proizvodnje domaćih kobasica, mariniranja domaćega suhog mesa te pripreme tamnih mesa, gljiva i variva.

Zeleni biber zapravo je nedozreo plod bibera i najčešće se čuva u slanoj vodi ili octu da bi zadržao boju, a ako je u suhoj formi, mora se brzo iskoristiti. Ima blaži okus od crnog bibera, pomalo voćni. Zeleni biber upotrebljavajte kod pripreme jela s intenzivno začinjenim kremastim umacima kao što je biftek u zelenom biberu, u pripremi pašteta i namaza, a najbolje ga je prije upotrebe zgnječiti. Upotrebljava se za pripremu jela od mesa, ali i supa, salata, kuhane šunke.

Bijeli je biber zreo, crveni plod, oguljene kore, zbog čega je manje pikantan od crnog bibera. Bijeli biber nešto je lakša varijanta, a naročito je pogodan za poboljšanje okusa kod laganih jela od piletine, ribe te umaka. Bijeli biber upotrebljavajte kod pripreme bakalara, svijetlih mesa, krem juha te jela u kojima ne želite intenzivni miris papra.

Crveni biber idealan je za dekorisanje proizvoda, umaka i raznih drugih jela. Zanimljivo je da crveni biber zapravo botanički ne spada u porodicu bibera, nego se svrstava u skupinu sa pistacijama i mangom. Pravi se crveni biber gotovo uopće ne može nabaviti. On je potpuno sazreo i time dodatno dobio finu, voćnu slatkoću. Ne smije se miješati s crvenim paprom. Crveni biber veoma je dekorativnog izgleda i slatkasto-paprenog mirisa pa ga možete upotrebljavati cijelog ili usitnjenog kod začinjavanja riba, u pripremi mediteranskih jela, desertnih sireva s medom, orašastim plodovima i voćem.

Piment ili jamajkanski biber osušene su nezrele bobice stabla jamajkanske biljke. Slatkastog je okusa koji podsjeća na mješavinu papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta.

Posebnu draž ima šareni biber, mješavina crvenog, bijelog, zelenog i crnog bibera. Svojim ukusom daje jelu posebnu notu, oplemenjuje jelo i čini ga apsolutno neodoljivim. Mješavinu bibera ćete naći čak i u čokoladama.  U restoranima na Istoku na stolu ćete obavezno naći šareni biber pomješan sa solju, u malim mlinčićima. Sameljete sebi svjež biber onoliko koliko volite.

Biber

Ali pazite!!! Nije biber dobar za sve, naročito ne u većim količinama. Ne preporučuje se upotreba osobama koje imaju problema sa jetrom ili želucem, bolesne bubrege ili probleme sa hemoroidima.

Suprotno tome preporučuje se osobama koje imaju vitiligo. Redovnom upotrebom u ishrani biber može ublažiti širenje vitiliga. Naročito povoljno djeluje ulje od crnog bibera. Ulje se dobije na slijedeći način:

Potrebna je šolja maslinovog ulja i četvrtina šolje crnog bibera u zrnu. Zagrijati maslinovo ulje u šerpi na umjerenoj temperaturi (80-90 c), ne dozvoliti da se previše pregrije. Kada je ulje zagrijano dodati bibera u zrnu pa ga izgnječite kako bi ispustio ulje koje sadrži u sebi. To ostaviti na umjerenoj vatri još 5 min. Kada se ohladi potrebno je procjediti i sipati u čiste tegle ili boce. Čuvati u frižideru 1-2 sedmice. Upotrebljava se tako što se dobiveno ulje nanosi jednom dnevno na zahvaćene dijelove tijela.

Sretno!!!

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.