bergamot
Bergamot

Bergamot je vrsta narandže, odnosno mutacija između narandže i limuna, koja se uzgaja isključivo za proizvodnju eteričnog ulja iz kore. Plod i sok se ne konzumiraju.

Eterično ulje se koristi kod mnogih psihičkih smetnji kao što su nesanica, anskioznost, depresija. Uopšteno utiče na jačanje nervnog sistema a još se koristi kod upale mokraćnih puteva, snižava temperaturu, umanjuje osjećaj boli, suzbija umor, potiče cirkulaciju, poboljšava disanje, pomaže kod poremećaja probave.

Pored medicinskih ova vrsta narandže se koristi i u kozmetičke svrhe te za izradu parfema, kao terapija a i dodaje se u crni čaj čime dobijamo poznatu vrstu Earl Grey.

Terapija ovim ulje diže raspoloženje, uveliko poboljšava san, opušta tijelo i donosi spokoj.

Najbolje ga je koristiti u jutarnjim satima, neposredno nakon ustajanja. Najbolje je dok ste još u krevetu, na vaticu nakapati par kapi i udisati miris. Takođe možete par kapi ukapati na mirisnu svijuću i upaliti je neporedno nakon buđenja.

Ukoliko volite kupku tada u toplu vodu nakapajte po tri kapi bergamota, timijana i lavande i opustite se narednih 20 minuta u predivnom mirisu.

Nakon tretmana ovim uljem nemojte se izlagati suncu minimalno 24 sata jer bergamot čini kožu fotosenzitivnom tj osjetljivom na svjetlost.

Za bolne mišiće i zglobove napravite sebi ulje za masažu, u jednu supenu kašiku maslinovog ili kokosovog ulja nakapajte 3 kapi bergamota i izmasirajte bolno mjesto te ostavite da se upije u kožu.

Za njegu kože u 100 ml jojobinog ili drugog kvalitetnog ulja ukapajte 10 kapi bergamota i nanosite na kožu.

 

Kuhajipeci pratite putem aplikacije za Android | putem društvenih mreža Facebook | Instagram | YouTube kanal.