Jeste li u nedoumici šta je batat, krompir ili ne?  Ne. Iako su daleki rođaci ove dvije biljke su jako različite, kako po porijeklu tako i po sastavu.

Obični ili pravi krompir (Solanum tuberosum) pripada porodici Solanaceae, srodnoj paradajzu, paprici i patlidžanu. Batat (Ipomoea batatas) član je porodice Convolvulaceae. Iako su botanički različiti, i krompir i batat potiču iz Srednje i Južne Amerike.

Takođe, razlikuju se po nutritivnoj vrijednosti. Dok je krompir bogat ugljikohidratima, batat je bogat vitaminima i vlaknima, mineralima i skrobom. Međutim, oba imaju svoje mane i prednosti. Ovaj put pišemo o batatu.

Batat je izuzetno bogat kalijem, vitaminom A, vitaminima B skupine, C vitaminom, željezom, betakarotenom, manganom itd. Zbog velike količine skroba a malog udjela masti smatra se visokokvalitetnom energetskom namirnicom. Štiti krvne sudove, smanjuje rizik od raka, pomaže kod očne mrene, diže imunitet te se preporučuje kod oboljelih od karcinoma i Alzheimerove bolesti.

Iako se smatra odličnom namirnicom u ishrani dijabetičara zbog niskog glikemijskog indexa, treba voditi računa kako ga koristiti. Naime, pečen batat ima veći glikemijski index od običnog krompira. Stoga dijabetičari oprez, radije ga pripremajte na pari, u kuhanjima, jedite sirov ali ne pečen.

Batat je korijen izduženog oblika, kvrgav a boje mu se kreću u rasponu od bijele, preko narandžaste do ružičaste. Korijen narandžaste, crvene i ružičaste boje je sočniji i slađi od ovih svijetlih.

Što se tiče pripreme najčešće se kuha ili peče. Zbog divne i ugodne boje pogodan je za izradu pirea. Od batata možete napraviti i štrudlu, krem supe za bebe, može se koristiti kao prilog poput krompira. Njegovo lišće se može iskorisiti umjesto špinata dok je još mlado a mlad korijen se može jesti svjež.

Kuha se 30-40 minuta i ne soli se (nije pod obavezno) jer je sladak zahvaljujući velikoj količini minerala kojim obiluje.

Pire od batata:

Kuhajte mrkvu i krompir oko 10 minuta. Potom im dodajte 1-2 batata i malo bundeve. Neka se sve još kuha dok ne omekne. Procijedite, malo posolite i dodajte maslaca, sve dobro izgnječite i imate savršen obrok za bebe.

Dakle, izuzuetno zdrava biljka koja zaslužuje da se nađe na našoj trpezi. Probajte, ukoliko to već niste.