Banane

Banana je omiljena voćka svih generacija. Uvijek je možete naći u prodaji a mami svojim izgledom, tufnicama, žutom ili zelenkastom bojom, ovisi šta više volite. Takođe su omiljena hrana profesionalnih sportaša.

Naime, u odnosu na jabuku banana sadrži četiri puta više bjelančevina, tri puta više fosfora te pet puta više vitamina A i željeza. Jednostavni prirodni šećeri koje sadrži banana, fruktoza i glukoza, brzo se razgrađuju i tijelu daju energiju potrebnu za fizičku aktivnost. Količina vitamina C iz jedne banane zadovoljava 15% dnevne potrebe, a poznato je da je upravo on važan antioksidans koji pomaže u neutraliziranju štetnih slobodnih radikala.

Sadrži velike količine kalija i magnezija te je kao takva izuzetno povoljna za snižavanje krvnog pritiska izazvanog pretjeranim unosom soli u organizam. Povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem, kontrakciju mišića, podiže raspoloženje.

Tri banane dnevno znatno smanjuju rizik od moždanog udara. Ukoliko imate čir, banana će neutralizirati pretjeranu kiselost i smanjiti iritaciju.

Pomaže u periodu PMS-a, pomaže kod odvikavanja od pušenja a ukoliko imate dijareju bananu ogulite i izgnječite te ostavite da pocrni. Tek tada je pojedite, ublažit će probleme a i podići nivo elektrolita.

Kora banane je veliki saveznik u domaćinstvu ali i za njegu tijela. Ukoliko imate problema sa borama napravite ovu jednostavnu masku:

*Pomiješajte malu bananu, 2 kašike punomasnog vrhnja, kašiku meda, kašiku brašna i malo vode. Masku nanesite na lice i ostavite da djeluje 30 minuta. Kožu potom očistite vodom i blazinicama.

Nakon što ste oprali zube, narednih 2-3 minute ih trljajte korom od banane čime ćete postići efekat izbjeljivanja.

Ukoliko imate trn u koži, držite koru od banane na mjestu uboda. Voćni enzimi će olakšati izvlačenje trna. Takođe korom tretirajte i bradavice ukoliko imate iste. Otok od uboda komarca ili sličnih insekata ćete ublažiti takođe masiranjem mjesta uboda korom od banane.

Korom od banane tretirajte srebrno posuđe i nakit. Dobro ga ispolirajte korom a potom uglancajte suhom, mekanom krpom.

Ukoliko je vaše omiljeno cvijeće počelo da se suši i nema više onu ljepotu, koru od banane zabodite u zemlju. U najlon čarapu stavite unutrašnjost banane i lagano premažite listove fikusa i difenbahije koje ste prethodno očistili od prašine. Dat će im nevjerovatan sjaj ali ih i nahraniti.

Što se tiče kuhinje banana je izuzetno zahvalna za upotrebu. Koristi se za kolače, torte, frapee, sladolede, palačinke, pudinge. Kako biste izbjegli da vam banana pocrni poprskajte je oguljenu sokom od limuna.

Prilikom kupovine uzimajte banane koje imaju smeđe tačkice po sebi, zdravije su i ugodnije za jesti od jarko žutih i zelenih.

Kako banana zrije, razvija tamne tačkice po sebi. Što više tačkica ima, više je obogaćenih stanica koje razvijaju imunitet.

U tom procesu sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer.

Razina stanica sa antikanceroznim efektom odgovara razini zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta.

Dvije banane dnevno će za mjesec dana učiniti čudo za vaš organizam.