bamnja bamija okra povrće je vrlo biljka

Bamnja,bamija,okra je vrlo zanimljivo i karakteristično povrće. Raste tokom cijelog ljeta. U našim krajevima se bere svaki dan, pa se “niže na konac”, suši i lagano priprema za zimu.

Obično se kuha u hladnije dane, stari su znali očito i zašto. Naime, bamnja je iuzetno dobra u borbi protiv viroza i respiratornih problema. Ima ona i mnogih drugih pozitivnih strana što se tiče zdravlja. Navest ću samo par:

– Olakšava varenje hrane

– Pomaže dijabetičarima

– Pomaže u borbi protiv anemije

– Jača kosti i mišiće

– Snižava nivo holesterola u krvi

Bamnja se preporučuje u ishrani trudnica jer pomaže pravilan razvoj nervnog sistema novorođenčeta. Niskokalorična je namirnica i preporučuje se u borbi protiv kilograma.

Kako spremiti bamnju? Prije svega ovdje govorimo o suhom nizu bamnje.

Prije sastavljanja sa ostalim namirnicama, bamnju staviti u ključalu vodu sa 3-4 kašike sirćeta i ostaviti da vri oko 15 min, potom ocijediti, skinuti sa konca i dobro isprati pod mlazom tople vode. Ovaj postupak je neophodan jer ćemo se riješiti sluzi po kojoj je bamnja prepoznatljiva pa i varivo od iste će biti i ukusnije i ugodnije za jesti.

Potom bamnju dodajem već raskuhanom mesu, po mogućnosti mladom, prošaranom masnoćom. Bamnja se inače sprema sa masnijim mesom i sa dosta sitno sjeckanog luka i mrkve. Kad sve sastavite ostavite da se krćka na tihoj vatri oko pola sata. Ne smije biti puno vode, tek malo da se dobije gusti saft. Bamnja se “ćejfi”.

Ako je spremate bez mesa, dodajte je napola skuhanom povrću sa suncokretovim uljem i dokuhajte sve zajedno još 15-20 min i dobit ćete jedno vrlo lagano vegeterijansko jelo.

Bamnja se inače sprema za vrijeme praznika, malo je skuplja od prosječnog obroka, jako je kalorična ako se sprema s mesom i obično se “navadi kašika-dvije” za umočiti.

Možete je potražiti na pijacama. Obavezno gledajte da je što sitnija, otprilike veličine lješnjaka. One velike (kao mali prst) su žilave i manje ukusne.