Amaranth

Amaranth, bezglutenska žitarica za jačanje imuniteta je prisutna unazad par hiljada godina. Međutim svoj proboj dobija sa preporukom Američke Nacionalne Akademije Znanosti gdje je preporučuju za svakodnevnu upotrebu zbog njenog jedinstvenog sastava.

Amaranth je žitarica izgledom vrlo slična prosu. Postoji preko 60 različitih vrsta a neke od njih čak imaju u jestivo lišće koje se konzumira dok je mlado. Kod nas je još poznat pod nazivom štir. Na našim prostorima se uzgaja crveni amaranth, može narasti i do 3 m visine sa nekoliko hiljada sjemenki smještenih u grozdove.

Ova žitarica je izuzetno bogata vitaminima i mineralima, masnim kiselinama te proteinima. Sadrži trostruko više vlakana od pšenice a dvostruko više kalcija od mlijeka.

Ne sadrži gluten pa je kao takva preporučljiva svim osobama sa intoleranciju na gluten.

Zbog obilatosti željezom i kalcijem preporučuje se u ishrani žena za jačanje kostiju i kod slabokrvnosti. Takođe se preporučuje u ishrani trudnica svog visokog udjela folne kiseline.

Amaranth se preporučuje u ishrani svih, od prve čvrste hrane za bebe do treće životne dobi. Njegova redovita upotreba pojačava imunitet i štiti organizam od razvoja infekcija.

Što se tiče kuhinje neophodno je naglasiti dvije stvari:

  • Amaranth je karakterističan po tome što mu kuhanje ne smeta jer se sve hranjive tvari nalaze u jezgri a ne u omotaču kao kod drugih žitarica.
  • Amaranth se kuha u omjeru 1/3 u korist vode.

Možete koristiti sjemenke ili brašno. Odlično se slaže sa drugim žitaricama, povrćem ili mahunarkama. Takođe ga možete pripremiti i kao kokice pa tako propržen dodati u pahuljice, supe, variva, deserte ili salate.

Kao brašno se koristi za hljeb, kiflice ili kolače. Odlično se slaže sa vanilijom, kokosom ili rogačem.

Od sjemenki amarantha možete napraviti kašu čije je prosječno vrijeme kuhanja 25-30 minuta. Tu kašu dalje možete obogatiti skuhanim ili dinstanim povrćem. S obzirom da je bezglutenska namirnica najbolja opcija jeste sačuvati svu njegovu vrijednost i kombinovati sa sličnim namirnicama. Tako imamo divnu kombinaciju amarantha i heljde, potom kombinaciju s jabukom za bebe i mnoge druge zdrave obroke.

Kaša od sjemenki takođe može poslužiti kao podloza za izvrsne umake od povrća, gljiva ili mesa.

Kaša za bebe:

  • jedna srednja jabuka
  • 50 gr amarantha
  • 150 ml vode

Jabuku očistiti i skuhati. Amaranth takođe kuhati oko 25 minuta. Jabuke izmiksati i pomiješati sa kuhanim amaranthom. Ukoliko je dijete veće možete jelo malo zasladiti smeđim šećerom ili sa pola kašičice meda. Kako je dijete starije možete smanjivati količinu vode kako bi dobili gustu kašu.

Ukoliko se ipak odlučite konzumirati lišće, morat ćete ga jače začiniti jer nema nikakav specifičan ukus a ni miris. I da naglasim, koristite samo mlado lišće. Priprema se u vidu blitve ili špinata.

Koliko je hranjiva namirnica pokazuje i to da se njime hrane astronauti a UNICEF finansira istraživanja jer smatra da je amaranth odličan u borbi protiv gladi.